KRŠE SE ZAKONI VJERE

Odgovor IZBiH za "Avaz" o bojazni da vakcina protiv korone sadrži svinjske sastojke

Nadamo se, pak, da će adekvatan odgovor na ovo pitanje vrlo brzo dati muslimanske zemlje, koje će vakcinu podvrgnuti laboratorijskoj analizi, kazali su za "Avaz" iz Islamske zajednice

Piše: A. Jamaković

25.12.2020

IZBiH u načelu nije protiv vakcine koju su odobrile struka i nauka. Arhiv

Među religijskim zajednicama u svijetu, posebno islamskim, postoji bojazan da bi se u vakcinama protiv koronavirusa mogli naći sastojci koji nemaju halal status.

Kako javlja AP, s obzirom na to da većina vakcina sadrži i svinjski želatin, vjerske zajednice  izrazile su zabrinutost zbog sastojaka vakcine. Zbog toga je dovedena u pitanje i sama vakcinacija.

Potražili smo i komentar Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini odakle su nam rekli da IZBiH u načelu nije protiv vakcine koju su odobrile struka i nauka.

- Što se tiče samog sastava nekih vakcina protiv koronavirusa, o tome nemamo pouzdanog znanja, to je nadležnost farmaceutske struke. Nadamo se, pak, da će adekvatan odgovor na ovo pitanje vrlo brzo dati muslimanske zemlje, koje će vakcinu podvrgnuti laboratorijskoj analizi.

Prema tome, iako je islamsko načelo da nužna situacija neke zabranjene stvari čini dozvoljenim, Islamska zajednica će definitivan stav o ovome pitanju zauzeti nakon što se upozna s rezultatima laboratorijske analize, kada će biti poznate sve komponente sadržaja vakcine - kazali su iz IZBiH za "Avaz".

Sastojci vakcina mogli bi predstavljati problem i za jevrejske zajednice gdje se, također, konzumacija svinjskih proizvoda smatra vjerski nečistom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.