PROBLEMI NA PRIJEVOJIMA

Snijeg izazvao haos na cestama, zimske službe opet zakasnile

Reporteri i čitaoci "Avaza" zabilježili su brojne probleme na prijevojima, poput Karaule i Nišića, što pokazuje da zimske službe nisu na vrijeme reagirale

G. Mrkić

Problemi na Nišićima

Foto: Čitalac


U višim planinskim predjelima u centralnoj i istočnoj BiH pada snijeg koji se zadržava na kolovozu i vozačima se savjetuje da ne kreću na put bez zimske opreme, saopćeno je iz BiHAMK-a.

- Posebno skrećemo pažnju na planinske prevoje Nišići i Karaula (Sarajevo-Kladanj), gdje je u kratkom vremenu palo dosta snijega, a mnogi vozači su na put krenuli bez propisne zimske opreme, što je uzrokovalo zastoje - navodi se u saopćenju.

U ostalim područjima BiH pada kiša, pa je kolovoz mokar i klizav.

Kiša i snijeg se očekuju i tokom noći i sutra, tako da iz BiHAMK-a apeliraju da vozači voze maksimalno oprezno, da na put ne kreću bez zimske opreme, kao i da se prije polaska informiraju o trenutnom stanju na putevima.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen, (Prozor-Jablanica), tako da putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce - Mostar - Široki Brijeg - Posušje - Tomislavgrad - Kupres - Bugojno i Mostar - Sarajevo - Busovača - Novi Travnik - Bugojno.

Izgradnja kružne raskrsnice u toku je na magistralnom putu Klašnice - Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na autoput.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima Vitez - Travnik, Živinice - Banovići, Drvar - Bosansko Grahovo, Rogatica - Ustiprača, Gromiljak - Blažuj, Posušje - Široki Brijeg i Šuica - Tomislavgrad.

Zbog katoličkog Božića večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području Federacije BiH.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

Inače, reporteri i čitaoci "Avaza" zabilježili su brojne probleme na prijevojima, poput Karaule i Nišića, što pokazuje da zimske službe nisu na vrijeme reagirale. 

Više o temi Snijeg

VRIJEME
Pao snijeg u BiH, na Karauli kolona
NA VRH

Podijeli članak na