PUTEVI DROGE

Otjerani inspektori Ibrica i Hodžić: Istragama o narkoticima stali smo na žulj moćnicima iz OSA-e

Kako objasniti da nakon 25 godina aktivne službe dobijete papir na kojem piše da „niste više lojalni državi”, kaže Ibrica

Ibrica i Hodžić: Otjerani jer su otkrili krupne zvjerke. M. Aščić

Piše: A. Aljimi - M. Aščić

26.12.2020

Afera „Sigurnosne provjere“, zbog koje je optužen prvi čovjek Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić Osmica, i dalje duboko potresa sve pore bh. društva.

Naime, nakon šokantne ispovijesti dvojice otpuštenih policijskih inspektora MUP-a Kantona Sarajevo Senada Muslima i Emira Efendića, na vidjelo izlaze brojne nezakonitosti koje su povezane sa složenim istragama o višemilionskim iznudama i putevima droge u BiH.

Ogromno iskustvo

Navode Muslima i Efendića da su njihove istrage, zbog kojih su otjerani iz policije, vodile do samog vrha u OSA-i, potvrdile su i njihove kolege Fikret Ibrica i Mirnes Hodžić, koji su doživjeli istu sudbinu.

Radi se o iskusnim operativcima Uprave policije s policijskim stažom dužim od 20 godina, a koji su bili angažirani na vođenju najkompliciranijih i najopasnijih istraga u zoni odgovornosti koju pokriva MUP KS.

- Kako objasniti da nakon 25 godina aktivne službe dobijete papir na kojem piše da „niste više lojalni državi“!? No, na tom istom papiru, nakon sigurnosnih provjera OSA-e, ne navodi se nijedan dokaz da smo počinili bilo kakvo krivično djelo. Sav naš ''grijeh'' je u tome da smo komunicirali s kriminalnim osobama. Ali uopće nam nije rečeno ko su te kriminalne osobe i kakvu smo mi korist od toga imali. Neka se utvrdi šta mi imamo od imovine, a šta imaju oni koji su nas otjerali na ulicu - kaže Ibrica.

Ističe da je nevjerovatno da je prošao sigurnosne provjere američke administracije, a da je pao na provjerama tajne službe BiH.

- Ako su Amerikanci utvrdili da ne postoji nikakva sigurnosna smetnja u mom radu, a što je i dokumentirano na službenom e-mailu MUP-a KS, kako to da sam preko noći postao nelojalan državi i sistemu za koji sam radio od 1991. godine - pita se Ibrica.

Hodžić napominje da ni u Sjevernoj Koreji nije zabilježen slučaj da su policajci otjerani na ulicu tek tako, jer su radili svoj posao.


Nezabilježen slučaj

- Očigledno smo stali na žulj moćnicima iz OSA-e. Jer kako ovo da objasnimo? Gdje ima da se mi žalimo Murizu Druškiću, rukovodiocu u OSA-i koji je radio naše sigurnosne provjere? Taj isti Druškić je i član drugostepene komisije za postupanje po žalbama. Pa, naravno da će čovjek koji je kazao da postoji sigurnosna smetnja, jer smo „propustili kamion s drvima“, a mi krim-inspektori, odbiti naše zahtjeve - naglašava on. 

Dodaje da je nelogično da se ljudi ostave na ulici, a da im se ne obrazloži ništa niti da se provede bilo kakav postupak.

- Ako smo bili krivi, ako smo komunicirali s kriminalcima, zašto nas nisu uhapsili? Samo su nas otjerali na ulicu, bez prava da dokažemo svoju nevinost. Smetale su im naše istrage i saznanja do kojih smo došli o pojedincima koji su na čelu sigurnosnog aparata. O tome se već vode istrage. Organizirani kriminal i putevi droge koji smo otkrili koštao nas je poslova - zaključuje Hodžić.

Poziv građanima i institucijama

Ibrica nas je jučer zamolio da apeliramo na sve građane i institucije da, ako imaju bilo kakva saznanja da je on ili neko od njegovih kolega počinio bilo kakvo krivično djelo, neka to odmah prijave. 

- Neka se javno utvrdi koju sam ja to imovinsku korist ostvario i šta imam, a šta sam imao na bankovnom računu. Ako sam već, kako se tvrdi, nelojalan državi i šurovao sam s kriminalnim grupama. Da smo šurovali, valjda bismo danas vozili bijesne automobile, imali novac, a ne, evo godinu, jedva sastavljali kraj s krajem - poručio je Ibrica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.