REAKCIJE

Odgovorio Švarcu: Avdić tvrdi da je neupitna bliskost njemačkih kadrova iz CSU Rusiji

Bivši član Bundestaga Stefan Švarc ocijenio tvrdnje da Njemačka s Rusijom ruši Incka "s...njem"

Avdić: Pokušava dokazati tezu da Berlin koordinira aktivnosti u BiH sa Moskvom. Arhiv

T.L.

26.12.2020

Reagirajući na jučerašnje izjave njemačkog političara i bivšeg člana Bundestaga Stefana Švarca (Schwarz), koji je rekao da su tvrdnje novinara Avde Avdića, da Njemačka i Rusija zajednički ruše visokog predstavnika, “s…nje”, Avdićev portal je objavio je tekst u kojem piše o vezama pojedinih njemačkih političara sa Rusijom.

Avdić navodi primjer bavarskog premijera Horsta Seehofera koji je 2016. godine posjetio Rusiju. Navodi da je ovaj njemački političar iz iste stranke kao i navodni kandidat za visokog predstavnika Kristijan Šmit (Christian Schmidt) te da su bili u koaliciji da demokršćanima Angele Merkel.

- Reagirajući na pisanje Istrage, zastupnik CDU-a u njemačkom Bundestagu Stefan Shwarz je kazao da su “tekstovi sr….” te da “da se nikada neće dogoditi da Njemačka i Merkel igraju igre s Putinom protiv Amerike”. No, da li je to tako? Godinama je neupitna bliskost kadrova njemačkog CSU-a i Ruske Federacije, a Horst Seehofer se više puta susretao sa Vladimirom Putinom. Upravo ta bliskost koalicijskih partnera Angele Merkel sa ruskim zvaničnicima bila je presudna da zvanični Berlin za novog Visokog predstavnika za BiH predloži kadra CSU-a Christiana Schmidta – i dalje tvrdi Avdić.

Između ostalog, navodi primjer njemačkog političara Stefana Kaufmana koji je, kako tvrdi redovno dolazio na obilježavanje 9. Januara.

- “Vjerujem da će sve to da ide u pozitivnom pravcu i da će Rusija i Njemačka da ulažu kako bi Republika Srpska išla pravim putem naprijed”, rekao je Kaufman, a prenio Glas Srpske. Ovako je, dakle, govorio stranački kolega Stefan Shwarza koji je na svom Facebook profilu napisao da su tekstovi istrage – glupost jer Njemačka ne igra sa Rusijom – piše između ostalog Avdić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.