UPALJEN METEOALARM

Sladić: Jaki udari vjetra koji su najavljeni za sutra nisu često viđeni u BiH

U BiH se tokom ponedjeljka očekuje jako do olujno jugo, brzine od 70 do 100, lokalno i do 120 kilometra na sat

Sladić: Udari južnog vjetra su zaista impresivni. Avaz

A. Čengić

27.12.2020

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog jakih olujnih udara juga u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Upozorenje je izdato za sutra od 12 do 24 sati. 

- Očekuju se udari juga između 60 i 80 kilometara na sat, lokalno oko ili iznad 90 kilometara na sat - navode iz FHMZ.  

Na ovu pojavu upozorio je ranije meteorolog Nedim Sladić.

- Udari južnog vjetra koje modeli simuliraju već danima za početak sedmice su zaista impresivni, i ne tako često viđeni na prostoru Bosne i Hercegovine. Razlog jakom, na udare često olujnom i orkanskom južnom vjetru tokom većeg dijela ponedjeljka bit će duboka dolina sa zapada kontinenta s prizemnim centrom ciklone nad Velikom Britanijom, a koja je produbljena sve do zapadnih obala Mediterana. Tako da će se BiH naći na razgraničenju ova dva sistema u kojima su izobare, odnosno područja koja imaju isti zračni pritisak, prilično zgusnute - objavio je Sladić na Facebooku.

Udari vjetra na njemačkom ICON modelu večeras su zaista impozantni. U većem dijelu Bosne i Hercegovine se tokom...

Objavljuje Nedim SladićSubota, 26. prosinca 2020.

- Udari vjetra na njemačkom ICON modelu su zaista impozantni. U većem dijelu Bosne i Hercegovine se tokom ponedjeljka sigurno očekuje jako do olujno, povremeno i orkansko jugo, brzine od 70 do 100, lokalno i do 120 kilometra na sat, a na najvišim planinama često i preko 150 kilometara na sat. ICON je iscrtao u Dinardima nevjerovatna 222 kilometra na sat! Srećom, ucrtano područje se nalazi na nadmorskoj visini iznad 2.000 metara nadmorske visine, pojasnio je Sladić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.