VRIJEME

Oluja Bela hara Britanijom i Francuskom, stiže na Balkan, "orkanski" vjetrovi sutra i u BiH

Meteorološka služba Meteo France izdala je upozorenje na jake nalete vjetra i udare visokih valova na obali Atlantika

Veliki valovi na jugu Engleske. AFP

G. M.

27.12.2020

Oluja Bela zahvatila je u nedjelju Veliku Britaniju i sjevernu Francusku, ostavivši bez struje hiljade domaćinstava.

Oko 12.000 kuća na sjeveru Francuske trenutno je bez električne energije, a najteže pogođena područja su obalne regije Bretanja i Normandija, izvijestila je novinska agencija AFP pozivajući se na energetsku firmu „Enedis“, prenosi Hina. 

Meteorološka služba Meteo France izdala je upozorenje na jake nalete vjetra i udare visokih valova na obali Atlantika, a okrug La Manš pozvao na oprez zbog snažnog vjetra u morskom kanalu između Francuske i Engleske.

Bela je ranije pogodila značajan dio Britanskih otoka, donijevši obilne kiše i nalete vjetra do 112 kilometara na sat.

U cijeloj zemlji i dalje je na snazi više od 100 upozorenja na drastičan porast nivoa voda.

Vlasti u jugoistočnoj Engleskoj ranije su savjetovale da više od 1.300 ljudi napusti svoje domove tokom prazničnog perioda. 

Bela stiže i u Hrvatsku

Ciklona Bela stiže i u Hrvatsku, objavio je u posebnom saopćenju Državnog hidrometeorološkog zavoda. 

- Mi ćemo utjecaj Belle početi osjećati već danas, u nedjelju, jer će zračni pritisak naglo padati, za čak 30 hPa u toku jednog i po dana! Stoga se naoružajte strpljenjem budući da će mnogi biti razdražljivi. No, to nisu najveći problemi koji nas očekuju - napisali su.

Naime, dok ciklona koja je donijela zahlađenje polako popušta, već druga, koja zahvaća cijelu Evropu, kuca na vrata pa će buru brzo zamijeniti jugozapadnjak i jugo koje će do ponedjeljka već biti olujno, u gorju i orkansko, prenosi Index.hr

Udari vjetra južnih smjerova nerijetko će biti i preko 100 km/h u višem gorju, a moguće i ponegdje na moru stvarajući visoke valove, mjestimice i plaveći rive i obale, te uzrokovati prekide u pomorskom saobraćaju.

Već će krajem ponedjeljka vjetar slabjeti, no oprez će u dijelovima zemlje biti potreban i dalje.  



Olujno vrijeme i u BiH

U Bosni i Hercegovini se sutra očekuje snažan vjetar.  

- Sutra se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme. Prije podne ponegdje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne sa slabom kišom. Poslije podne ili u večernjim satima kiša se očekuje u cijeloj zemlje, a na planinama snijeg. Obilnije padavine u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Vjetar jak sa olujnim, ponegdje i orkanskim udarima, južnog smjera – najavili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog jakih olujnih udara juga u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Upozorenje je izdato za sutra od 12 do 24 sati.

- Očekuju se udari juga između 60 i 80 kilometara na sat, lokalno oko ili iznad 90 kilometara na sat - navode iz FHMZ.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.