JOSIP JURATOVIĆ

Zastupnik u Bundestagu: Dobro je što Šmit preuzima odgovornost u BiH

Juratović sad već skoro izvjesnog budućeg visokog predstavnika u našoj zemlji Kristijana Šmita poznaje odlično

Juratović: Šmit nije novi na političkoj sceni. Arhiv

G. M.

27.12.2020

Posljednje spekulacije o aktivnijoj ulozi Njemačke u rješavanju političkih problema u našoj zemlji te evidentnom dolasku novog visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt), za Klix.ba komentarisao je Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu.

Juratović na početku kaže kako misli da je dobro da gospodin Šmir preuzima tu odgovornost visokog predstavnika te je dobar još veći angažman Njemačke i Evropske unije oko pomoći Bosni i Hercegovini na ulasku u EU.

Tih ali odlučan

- Gospodina Incka se svakako može ocjenjivati, ali imam osjećaj da OHR i evropske institucije nisu dobro sarađivale i njegov angažman je u tom odnosu bio oštećen. Tek će budućnost pokazati njegove utjecaje na procese demokratizacije i reformi - kazao je Juratović te se ponadao kako će se angažman EU u narednom periodu dodatno pojačati.

Juratović sad već skoro izvjesnog budućeg visokog predstavnika u našoj zemlji Kristijana Šmita poznaje odlično jer su zajedno godinama u Odboru za vanjsku politiku Bundestaga.

- On je na neki način tih, ali i odlučan. Ne popušta dok ne dođe do cilja koji je zacrtao - kazao je.

Prokomentarisao je jučerašnju izjavu Incka kako očekuje "robusnu politiku" međunarodne zajednice te da su Merkel i Bajden dobitna kombinacija za BiH.

- Gospodin Šmit nije novi na političkoj sceni, on se već dugo zalaže za snažnije odnose Njemačke i Zapadnog Balkana, ali je isto tako neko ko ima dobre kontakte i seriozan pristup stvarima, kako prema Americi tako i Rusiji - izjavio je Juratović za Klix.

Njemačko zalaganje, a i sam sam dio te politike, nastavio je, uvijek je bilo za mir i stabilnost u Evropi, a toga nema bez mira i stabilnosti na Balkanu.

- Zapadni Balkan se posmatra kao unutrašnje dvorište EU i ne možemo više posmatrati kako se svaki čas dešava neka nova poruka, neki novi potezi. Mislim da se treba krenuti korak dalje, a tačno se zna agenda za ulazak u EU - kazao je on.


Srediti situaciju na zapadnom Balkanu

Prošlo je 25 godina od Dejtona ili 30 od raspada Jugoslavije, nastavlja on, ne može se gledati da je jedan dio tog prostora ušao u Uniju, da drugi dio nije, da su stalno neke nestabilnosti...

- Nama je stalo da se situacija na zapadnom Balkanu što prije sredi, na jedan pravilan način i što prije. Evropa ne može dati više vremena za sređivanje situacije na terenu - izjavio je.

Za krizu u Federaciji BiH, odnos Hrvata i Bošnjake te zahtjeve HDZ-a za promjene Izbornog zakona kazao je da se s međunarodnom zajednicom na terenu mora dogovoriti kako prekinuti blokade i krenuti dalje.

- Mora se riješiti pravni sistem, pod hitno suzbijanje korupcije i na kraju krajeva ne može se izbjeći ono što je donešeno presudom Sejdić - Finci. Moram biti direktan, Evropa se neće prilagođavati BiH, nego se BiH treba prilagoditi EU ako želi biti dio nje - kazao je.

Mi ne možemo prekršiti naša pravila, naše principe i naš sistem i ustupke praviti jednoj zemlji koja želi ući u EU samo zato jer ona misli da ima neki posebni položaj, naveo je.

- BiH nema nikakva poseban položaj, sistem prava, osnovnih ljudskih prava koji je temelje EU mora preuzeti BiH. Bez ravnopravnosti svih građana na cijelom dijelu države nema dalje. Svaka stranka koja to prihvati je dobrodošla - zaključio je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.