EKSKLUZIVNO

Kristijan Šmit za „Avaz“ o navodnoj kandidaturi za OHR: Ne mogu komentirati glasine iz medija!

Moje zanimanje za Bosnu i Hercegovinu je ograničeno na pomoć, kada je to potrebno u djelovanju izbjegličkog kampa u Unsko-sanskom kantonu, kazao je Šmit

Kristijan Šmit: Moje zanimanje za Bosnu i Hercegovinu je ograničeno na pomoć. Agencije

Piše: D. Hadžović

28.12.2020

Ne mogu komentirati glasine u pojedinim medijima, izjavio je ekskluzivno za „Dnevni avaz“ njemački političar Kristijan Šmit (Christian Schmidt), bivši ministar u Vladi Njemačke i član Bundestaga za kojeg su pojedini mediji objavili da je njemački kandidat za novog visokog predstavnika u BiH. 

- Moje zanimanje za Bosnu i Hercegovinu je ograničeno na pomoć, kada je to potrebno u djelovanju izbjegličkog kampa u Unsko-sanskom kantonu, gdje sam prošle godine imao sreću da pomognem – naveo je Šmit.

Na pitanje u vezi sa mogućnošću da on bude predložen na poziciju koju već godinama drži austrijski diplomata Valentin Incko, Šmit kaže da treba pitati njemačko ministarstvo vanjskih poslova. 

Portali su objavili informaciju da je njemačka ambasada u Sarajevu obavijestila pojedine političare da će Šmit biti predložen na poziciju, te da je riječ o planu kojim Njemačka zajedno sa Rusijom želi srušiti Incka i suprotstaviti se planovima novoizabranog američkog predsjednika Džoa Bajdena. Njemački političar i bivši član Bundestaga Štefan Švarc oštro je demantirao te informacije.

Naš list je ranije objavio informacije iz diplomatskih izvora u SAD prema kojima će jedna od ključnih Bajdenovih mjera za Balkan biti zahtjev da se na poziciju visokog predstavnika imenuje snažna politička figura iz moćne države

Za sada u toku su neslužbeni razgovori diplomata članica Vijeća za implementaciju mira, a konkretnije aktivnosti se očekuju već na proljeće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.