EPIDEMIOLOŠKE MJERE

Iz RS i Brčko distrikta još se nisu oglasili o obaveznom negativnom PCR testu za strance

Imajući u vidu značaj ovog pitanja, Ministarstvo civilnih poslova delegiralo je odluku Koordinacionom tijelu za zaštitu i spašavanje, koje djeluje pri Ministarsvu sigurnosti Bi, kazali su za za "Avaz" iz Ministarstva civilnih poslova BiH

Za građane EU i do sada bio obavezan negativan PCR test prilikom ulaska u BiH. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić

28.12.2020

Dok susjedne zemlje, ali i evropske, uvode sve rigoroznije mjere uoči Nove godine u cilju suzbijanja zaraze koronavirusom, Bosna i Hercegovina se drži već donesenih uz poneke iznimke.

Iako je Federalno ministarstvo zdravstva 8. decembra uputilo zahtjev Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu sigurnosti BiH da se za sve strane državljane uvede obavezan negativan PCR test prilikom prelaska bh. granica, to se još nije desilo. 

Kako nam je rečeno još prošle sedmice, čekalo se mišljenje iz Republike Srpske i Brčko distrikta.

Ministarsvo civilnih poslova BiH nije dobilo mišljenja Ministarstva zdravstva Republike Srpske i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta. Imajući u vidu značaj ovog pitanja, Ministarstvo civilnih poslova delegiralo je odluku Koordinacionom tijelu za zaštitu i spašavanje, koje djeluje pri Ministarsvu sigurnosti BiH - kazali su za za "Avaz" iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Podsjećamo, za građane Evropske unije je potreban negativan PCR test, ali je, kako je ranije istaknuto iz Federalnog ministarstva zdravstva, to potrebno i za građane drugih zemalja, posebno onih susjednih zbog epidemioloških situacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.