EKSKLUZIV

Afera "Aluminij": Finansijska policija zbog kriminala teškog 204,5 miliona KM prijavila šest osoba

Sačinjeno je šest izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima i počiniocima jer su utvrđene nepravilnosti i nezakonitosti u poslovanju

"Aluminij": Firma likvidirana, radnici na ulici. Avaz

Piše: Miralem Aščić

28.12.2020

Finansijska policija Federacije BiH podnijet će danas do kraja dana Tužilaštvu Hercegovačko-neretvantskog kantona (HNK) izvještaj protiv šest osoba zbog kriminala u mostarskom "Aluminiju" teškog 204, 5 miliona KM, ekskluzivno saznaje "Avaz".

Saznajemo da je prijavljeno šest odgovornih i ovlaštenih lica u „Aluminiju“ koji su obnašali rukovodeće pozicije u ovoj kompaniji i bili su povezana lica.

Postupajući po zahtjevima Vlade FBiH i Kantonalnog tužilaštva HNK, podsjećamo, inspektori Finansijske-Financijske policije su na temelju knjigovodstvenih isprava, poslovnih knjiga, finansijskih i drugih izvještaja, te ostale poslovne dokumentacije i korespodencije privrednog/gospodarskog društva „Aluminij“  Mostar, utvrdili činjenice koje se odnose na finansijsko i materijalno poslovanje privrednog  „Aluminij“  u periodu od 01.januara 2014. do 10.jula 2019. godine.



Finansijska policija prošle godine započela kontrolu. Avaz

Osim toga,  sačinjen je i zapisnik o utvrđenim činjenicama u postupku inspekcijskog nadzora/kontrole finansijsko-materijalnog, spoljnotrgovinskog i deviznog poslovanja privrednog društva "Aluminij" koji je u formi Izvještaja dostavljen Vladi Federacije BiH i Kantonalnom tužilaštvu HNK/Kantonalnom tužiteljstvu HNŽ Mostar.

Sačinjeno je šest izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima i počiniocima, kojima je za utvrđene nepravilnosti i nezakonitosti u poslovanju privrednog „Aluminij“ d.d. Mostar, za period od 01.januar 2014. do 10.juli 2019. godine, prijavljeno šest odgovornih i ovlaštenih lica u „Aluminiju“, kojima se stavlja na teret nanošenje štete privrednom/gospodarskom društvu „Aluminij“ d.d. Mostar, u ukupnom iznosu od 204.450.946,97 KM - navodi se u izvještaju.

Podsjećamo, lani je ova firma likvidirana i radnici su završili na ulici. Prostorije su iznajmljene privatnoj firmi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.