KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Košarac: Smanjen uvoz mesa, ne želim donositi nikakve zaštitne mjere bez entiteta

Stanje na tržištu nije alarmantno, to su stavovi nadležnih, kazao Košarac

Detalj s današnje konferencije. N. Ajnadžić

Piše: N. Ajnadžić

28.12.2020

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac na pres-konferenciji govorio je zaštiti poljoprivrednih proizvoda.

- Tvrdnje određenih proizvođača o viškovima su kontradiktorne sa zvaničnim podacima. Tu manipulaciju vrši Srpska demokratska stranka. Ne želim da kršim niti jedan zakon ove zemlje. U 2020. godini uvoz goveđeg mesa je manji za oko 5 hiljada tona, u 2019. je uvezno više od 31 milion. Uvoz svinjskog mesa je manji također. Uvoz mlijeka manji je za više od 85 miliona kilograma u odnosu na prošlu godinu - kazao je, između ostalog, Košarac.

Dodao je da, osim što se bilježi smanjen uvoz, nije opravdano uvođenje zaštitnih mjera.

- Stanje na tržištu nije alarmantno. To su stavovi nadležnih. Otkupna cijena jeste problem, ali ne možemo utjecati na to ni na entitetskim nivoima. Mjere koje pojedini traže su kratkoročne i one su na nivou industrijskih, a ne poljoprivrednih mjera. Moram naglasiti da je primarna politika Vijeća ministara zaštita domaćeg proizvoda - kazao je ministar Košarac.

Naglasio je da protesti nisu rješenje.

- Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnos ne može donijeti zaštitne mjere niti želi bez saglasnosti entiteta. Ukoliko donesemo takve mjere možemo prouzrokovati domino efekat i recipročne mjere od EU. Izvezeno je svježe rashlađenog mesa 127.600 kilograma u 2019., a u ovoj dva i po miliona. Zalažem se za fer tržišne uvjete. Potpuno smo posvećeni otvaranju novih tržišta za naše proizvode. Protesti nisu rješenje već argumentovani dogovor. Nema iskazanih viškova, a mi kao ministarstvo nemamo nadležnost da utvrđujemo otkupnu cijenu. Žao mi je što su meki proizvođači izmanipulisani - istakao je Košarac.

Dodao je da njegovu ostavku može zahtijevati stranka koja ga je predložila za ministra kao i predsjedavajući Vijeća ministara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.