PRENOSIMO

Kadar DF-a nezakonito zaposlio pet osoba u KJKP "Park"

Ured za borbu protiv korupcije KS o svemu informisao Tužilaštvo KS

Željko Komšić. Agencije

A. Ka. / PRESS

28.12.2020

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet u kojem će ispitati nezakonito zapošljavanje pet radnika u KJKP “Park” u režiji kadrova Demokratske fronte (DF), piše PRESS. 

Ovu informaciju potvrdio je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS i to u odgovoru na zastupničko pitanje dopredsjedavajuće Skupštine KS Danijele Kristić.

Zaprimili anonimnu prijavu

- Zbog očiglednog postojanja indicija i sumnje da je v.d. direktora KJKP Park d.o.o. Sarajevo (Edin Abdurahmanović iz DF-a) u opisanom slučaju, suprotno propisanim procedurama, omogućio i odobrio zapošljavanje pet osoba u navedeno preduzeće, čime im je nezakonito omogućio sticanje svih prava iz radnog odnosa, Ured je o svemu obavijestio Kantonalno tužilaštvo KS aktom od 4. juna 2020. godine. Na osnovu dostavljene informacije Ureda, Tužilaštvo KS je formiralo predmet broj T09 KTAK 157261 20 - piše u odgovoru Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. 

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS naveo je kako su zaprimili anonimnu prijavu u vezi zapošljavanja pet radnika u KJKP PARK, a nakon čega su izvršili provjere i utvrdili da je Edin Abdurahmanović nezakonito zaključio ugovore o radu na određeno vrijeme u trajanju od jedne godine s pet radnika (kv električar).

Naime, Abdurahmanović uopšte nije raspisao javni oglas za prijem pet radnika, što je bila njegova zakonska obaveza, već je radnike odabrao sam i dao im ugovore o radu. Također nije postupio ni po uputama Vlade KS, a koje jasno kažu da je za sklapanje ovakvog vida ugovora (od godinu dana) morao tražiti saglasnost resornog ministarstva.

Vrhunac manipulacija u KJKP PARK desio se nakon 12. maja 2020. godine, odnosno nakon što je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS počeo vršiti provjere o nezakonitom zapošljavanju radnika. Abdurahmanović je 13. maja 2020. godine, vjerovatno svjestan da je nezakonito postupio i da je otkriven u svom nezakonitom djelovanju, naprasno raskinuo ugovore o radu s pet radnika.


Ugovori o radu

Dan poslije, 14. maja 2020. godine, radnicima je dao nove ugovore o radu i to na tri mjeseca s obzirom na to da je u javnim preduzećima, prema zakonu, dozvoljeno zapošljavanje radnika na period od tri mjeseca bez raspisivanja javnog oglasa. 

- Postupanje poslodavca na naprijed opisani način, se samo po sebi može shvatiti kao pokušaj da se ustvari formalno dovede u pravni okvir, iako i dalje ostaje nesporna činjenica da su radnicima omogućena prava iz radnog odnosa, do kojih se došlo kršenjem više propisa - stav je Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.