ELEKTROPRIVREDA BIH

Šta se krije iza navodnih reformi: SDA i DF žele potpunu kontrolu nad rudnicima

Izborom prokuriste žele svu moć nad rudnicima dati jednom čovjeku, kojeg bi nadgledao Andelijin pomoćnik

EPBiH: Zakulisne igre u energetskom sektoru. Arhiv

Piše: M. Aščić

28.12.2020

Uprava „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH), s generalnim direktorom Admirom Andelijom (DF) na čelu, želi po svaku cijenu izmijeniti sistematizaciju radnih mjesta u okviru Koncerna sedam rudnika u Federaciji kako bi se uveo prokurista za rudnike, saznaje „Avaz“.

U prijevodu, Andelija na svaki način želi svu moć nad rudnicima dati jednom čovjeku, kojem bi bio šef njegov pomoćnik za proizvodnju u EPBiH Senad Sarajlić (SDA). Ovo je plan koji u djelo žele provesti kadrovi DF-a i SDA.


Ishitrena odluka

Saznajemo da se iza ovakve nagle odluke, o kojoj nije raspravljao ni Nadzorni odbor EPBiH jer je tražio da se o tome ne raspravlja s obzirom na to da nije usaglašena, nego je ishitrena, ne krije nikakva želja za reformama, nego potpunom kontrolom nad rudnicima, koju bi imale ove dvije stranke. 

Odluka o uvođenju jednog prokuriste nad svim rudnicima nije moguća, s obzirom na to da je svaki rudnik zaseban, tako da bi odluka da jedan čovjek ima kontrolu nad svim rudnicima bila pogubna, smatraju izvori našeg lista.

- Iza ove odluke se krije jedna stvar, a to je da se poklopi kompletan Koncern i svi rudnici. Ne može jedan čovjek upravljati svim rudnicima. To je neodrživo – tvrdi naš izvor.


Andelija: Odluke mimo znanja NO. Arhiv

Kada je u pitanju energetski sektor u Federaciji, dolaskom Andelije na čelo firme, on je prepušten kadrovima DF-a i SDA. Ove dvije stranke već su preuzele sve čelne pozicije u termoelektranama, hidrocentralama i elektrodistribucijama.

Naš sagovornik tvrdi da se SDA na ovaj način želi odužiti DF-u, koji im je koalicioni partner, ali nije dio Vlade FBiH, tačnije nema svoje ministre.


Sklonili i smijenili

- Sve su ostale sklonili i smijenili. Ovo je, ustvari, kompenzacija, jer DF nije u Vladi, zbog čega im je SDA dala sve ključne pozicije u energetskom sektoru. Ovdje treba biti iskren. Velike su pare u igri i veliki projekti. Samo Blok 7 TE Tuzla vrijedan je tri milijarde KM, mora se srediti stanje u rudnicima u Zenici, Kaknju, Kreki. Šta će biti s projektom Toplovoda i zagrijavanja Sarajeva - rečeno nam je. 


Promjene u TE Kakanj

Uprava EPBiH, s Andelijom na čelu, smijenila je prije 20 dana direktora “Termoelektrane Kakanj” Envera Merdića (SBB) i na njegovo mjesto imenovala Midhata Sikiru (DF). 

Odlukom EPBiH smijenjeno je još sedam direktora u ostalim podružnicama ove državne firme. Radi se o direktorima u dvije termoelektrane i pet elektrodistribucija.

Mandat ovim direktorima istakao je prije godinu, pa je pitanje zašto tada nisu smijenjeni i zašto se sada žurilo sa smjenama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.