PUTEVI DROGE

Otjerani inspektori MUP-a KS Gagula i Bajrić tvrde: Nismo kriminalci, OSA nam je sve podmetnula

Otišao sam u penziju, ali neću stati dok ne skinem ljagu sa svoga imena. Ne želim da kažu da sam u penziju otišao kao kriminalac, kaže Gagula

Bajrić i Gagula: Gdje su dokazi. M. Aščić

Piše: M. Aščić - A. Aljimi

30.12.2020

Na kraju će se kao u filmu „Kum“ saznati ko je bio negativac, a ko pozitivac u cijeloj priči koja se odnosi na netačne navode Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH da smo počinili bilo kakve nezakonite radnje, a kamoli da smo bili sigurnosna smetnja u poslu koji sam časno i pošteno radio pune 42 godine.

Bez prava

Kazao je ovo u izjavi za „Avaz“ Safet Gagula, po činu samostalni inspektor i svojevremeno načelnik nekoliko policijskih stanica u Upravi sarajevske policije.

Gagula je otjeran iz policije prije dvije godine u sada već svojevrsnoj aferi „Sigurnosne provjere“, zbog koje su nedavno optuženi Osman Mehmedagić Osmica, šef OSA-e, ali i ministar sigurnosti Selmo Cikotić.

Inače, ova afera posljednjih nekoliko dana izaziva veliku pažnju i potresa sigurnosni sektor, a sve pomno prati Tužilaštvo BiH.

Uz višeg inspektora Elvira Bajrića, krim-inspektore Emira Efendića, Senada Muslima, Fikreta Ibricu, Mirnesa Hodžića, Gagula je najstariji službenik koji je ostavljen na ulici. Njihove ispovijesti uzdrmale su čelnike obavještajnog sektora, jer, kako su kazali, podmetnuti su im izvještaji u kojima piše da imaju sigurnosne smetnje, zbog kojih su otjerani iz policije i ostavljeni bez posla.


Džafo: Bio pratilac tužiteljica. M. Aščić

- Zamislite, nakon 42 godine besprijekorne službe dobijete papir na kojem piše da se javite na biro, a da ne znate ni zbog čega ste otpušteni ni šta ste to skrivili, a niti vam je pružena prilika da se branite. Moj obraz je čist. Otišao sam u penziju, ali neću stati dok ne skinem ljagu sa svoga imena. Ne želim da kažu da sam u penziju otišao kao kriminalac, a u 42 godine staža nikada nisam imao ni disciplinski prekršaj - kazao je Gagula. 

Šta je cilj

Njegov zamjenik u Policijskoj stanici Stari Grad Bajrić tvrdi da nikada nikakav postupak nije proveden, već da su po kratkom postupku otjerani iz službe.

- Izmislili su nam sigurnosnu smetnju da bi nas uklonili iz MUP-a KS. Ne postoji nijedan dokaz da smo počinili bilo koje krivično djelo, jer da jesmo, morali bi provesti sudski postupak, kojeg nema dvije godine. Bukvalno za to nije ni bilo razloga, jer njima nije bio cilj da bilo šta otkriju i procesuiraju, već da nas otpuste u što kraćem roku. Sve će se uskoro otkriti i dokazati, mi više ne želimo šutjeti - pojasnio je Bajrić.


Kako je otjeran pratilac Gordane Tadić

I Nermin Džafić, sada već bivši uposlenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, ostao je bez posla, zbog, kako nam je rekao, navodno utvrđenih sigurnosnih smetnji.

Džafić je bio dugogodišnji pratilac državnog tužioca. Prije otkaza radio je na osiguranju glavne državne tužiteljice Gordane Tadić.

- Meni su naveli da sam se družio s osobom iz Poljske koja se nalazi na potjernici Interpola, za što postoje jasni dokazi da je to laž. Niti je ova osoba bila na potjernici, niti je oko nje bilo šta sporno. Čovjek normalno živi i radi u Sarajevu. Ima svoju firmu. Ali, eto. To je bio razlog da me ostave bez posla nakon 25 godina rada - rekao je Džafić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.