PROCESI

Sud BiH odbio optužnicu Tužilaštva protiv Osmana Mehmedagića i Selme Cikotića

Mehmedagić, Cikotić i Druškić, optuženi da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja

Mehmedagić i Cikotić: Odbijena optužnica. Avaz

Piše: M. Aščić

4.1.2021

Sud BiH odbio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH, te Muriza Druškića, savjetnika direktora OSA-e, potvrđeno je iz Tužilaštva za "Avaz".

Oni su optuženi u aferi "Sigurnosne provjere", koja se odnosi na malverzacije u vezi s imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike.




Faksimil rješenje Suda BiH. Avaz

Optužnica je podignuta 14. decembra prošle godine, a Tužilaštvo je zbog ove odluke Suda, uputilo žalbu, u zakonskom roku.

Ovo je nova optužnica protiv Mehmedagića za zloupotrebu položaja. U optužnici je navedeno da su Mehmedagić i Druškić odlučili uspostaviti kontrolu u predmetima oduzimanja sigurnosnih dozvola uposlenicima sigurnosnog sektora, pri čemu se nisu rukovodili interesima svoje službe, nego ličnim i političkim interesima vladajuće političke opcije na nivou institucija BiH.

Iz Suda BiH danas je zvanično potvrđena ova informacija.

Kako je rečeno, protiv navedenog rješenja, Tužilaštvo BiH je blagovremeno izjavilo žalbu, koja je odlukom vanpretresnog vijeća, 4.januara 2021. godine, u cjelosti odbijena kao neosnovana, čime je prvostepeno rješenje potvrđeno.

Žalba Tužilaštva BiH ni na koji način nije osporila zakonitost i pravilnost prvostepene odluke.

- Vanpretresno vijeće je u potpunosti prihvatilo argumentaciju iz prvostepenog rješenja, te u postupku po žalbi, još jednom propitujući navode Tužilaštva BiH, utvrdilo da je zaključak o nepostojanju osnovane sumnje u potpunosti ispravan, odnosno da optužnica ne ispunjava osnovni uslov za potvrđivanje. Vijeće je našlo kako iz dostavljenih dokaza u odnosu na osumnjičene Mehmedagića, Druškića i Cikotića nije utvrđena osnovana sumnja da su ostvarena bitna obilježja bića krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja- navodi se.

Iz Suda je zatim rečeno: 

Zbog sve učestalijih pokušaja narušavanja integriteta sudija i Suda Bosne i Hercegovine, kojima je cilj obezvrijediti ugled i autoritet Državnog suda, iz razloga razvijene institucionalne transparentnosti, Sud Bosne i Hercegovine poziva relevantne međunarodne institucije, Misiju OSCE-a u BiH, Ured visokog predstavnika, Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država, Delegaciju Evropske unije i druge, da izvrše monitoring u ovom predmetu i ostvare uvid u sudski dio spisa, s ciljem informisanja o radu Suda u ovom, kao i u ostalim predmetima.

Sud Bosne i Hercegovine odlučno odbija sve navedene pokušaje, nastavlja izvršavati svoje nadležnosti u skladu s vladavinom prava, donoseći odluke isključivo na osnovu zakona i raspoloživih dokaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.