SAOPĆENJE

Vijeće ministara BiH prihvatilo podršku UNICEF-a za procedure nabave vakcina

Određeno Ministarstvo civilnih poslova kao nadležna institucija u BiH za potpisivanje izravnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu cjepiva, materijala za cjepiva i opreme protiv COVID-19 zaraznog oboljenja

Jučer prhvaćena podrška UNICEF-a za procedure nabave vakcina. Ilustracija

N. Ajnadžić

30.12.2020

Vijeće ministara BiH je na 23. sjednici održanoj jučer, a na inicijativu Ministarstva civilnih poslova BiH, prihvatilo podršku UNICEF-a za procedure nabave vakcina za Bosnu i Hercegovinu u okviru mehanizma "Commitment agreement-committed purchase arrangement-COVAX" i usvojilo Odluku o odobravanju Višegodišnjeg projekta "Financiranje troškova iz ugovornih aranžmana za nabavu zdravstvenih protumjera protiv COVID-19 za period 2020. - 2022. godine" i korištenju sredstava u iznosu dva miliona konvertibilnih maraka iz Proračuna Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.


Bespovratna sredstva

Ovo su saopćili iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

- Vijeće ministara je odredilo Ministarstvo civilnih poslova kao nadležnu instituciju u BiH za potpisivanje izravnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu cjepiva, materijala za cjepiva i opreme protiv COVID-19 zaraznog oboljenja u okviru "EU for Health" mehanizma, EU Ugovora o "kupovini unaprijed" (EU Advanced Purchase Agreements) i ovlastilo je ministricu civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankicu Gudeljević da, u ime Bosne i Hercegovine, izvrši potpisivanje navedenih izravnih sporazuma - stoji u saopćenju.

Hitna podrška Evropske komisije

Dodali su još da na navedenoj sjednici, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je i Informaciju Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine o potrebi hitne podrške Evropske komisije za osiguravanje dodatnih i jačanje postojećih kapaciteta hladnih lanaca i materijala za cjepiva u Bosni i Hercegovini pripremljenu sukladno zahtjevima nadležnih institucija u području zdravstva entiteta i Brčko distrikta BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.