POSLANIČKA INICIJATIVA

Zvizdić traži direktno pregovaranje države s kompanijama o nabavci vakcina za koronu

Podržavam COVAX instrument, ali BiH je tek jedna od 172 zemlje članice programa i potreban je dodatni angažman za brzu nabavku vakcine, napisao je Zvizdić na Twitteru

Zvizdić: Predložio inicijativu. Arhiva

A. Aljimi

30.12.2020

Državni parlamentarac Denis Zvizdić uputio je poslaničku inicijativu u kojoj traži da Ministarstvo civilnih poslova BiH bez odlaganja krene s direktnim pregovorima o nabavci vakcina za najugroženije kategorije stanovništva.

On navodi da se u direktne pregovore može ići s kompanijama koje su dobile odobrenje od Evropske komisije za proizvodnju i distribuciju vakcine protiv koronavirusa "s obzirom na to da postoje određene najave da zbog proceduralnih razloga naše pristupanje Instrumentu za globalni pristup vakcini (COVAXA) neće donijeti očekivane rezultate".


Faksimil Zvizdićeve inicijative. Twitter

- Novom poslaničkom inicijativom želim omogućiti da rizične grupe dobiju vakcinu što prije. Podržavam COVAX instrument, ali BiH je tek jedna od 172 zemlje članice programa i potreban je dodatni angažman za brzu nabavku vakcine - napisao je Zvizdić na Twitteru.

Ako budemo zavisili samo od COVAX instrumenta, realno je za očekivati da ni u 2021. godini nećemo pandemiju koronavirusa moći staviti pod kontrolu i vratiti se normalnom životu – kaže Zvizdić.


Faksimil Zvizdićeve inicijative. Twitter

- Dva potencijalna rješenja su - da se ide u direktne pregovore sa kompanijama proizvođačima, a drugo bi bilo korištenje IPA II pristupnog instrumenta EU.

Zvizdić navodi da nema razloga za to da se ne ide u direktni sporazum s obzirom na to da su na isti način Pfizerove vakcine nabavile zemlje iz regije poput Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije. Istovremeno je potrebno i u što kraćem roku aktivirati paket Evropske unije od 70 miliona eura za rani pristup vakcinama protiv koronavirusa, a koji je odobren za zemlje Zapadnog Balkana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.