CRVENI KRIŽ FBIH

Komšije pomažu prve: Više od 32.000 poziva na humanitarni broj za pomoć Hrvatskoj

Do sada se javio veliki broj građana koji je ponudio kako novčanu, tako i pomoć u vidu različitih vrsta roba

N. Aj. / Fena

30.12.2020

Pozivom na humanitarni broj 17023 doniraju se dvije KM. Crveni križ FBiH

Crveni križ Federacije BiH aktivirao je humanitarni broj 17023 za stanovništvo ugroženo usljed razornog zemljotresa u Hrvatskoj.

- Pozivom na humanitarni broj doniraju se dvije KM, a samo tokom jučerašnjeg dana zabilježena su 32.842 poziva sa sva tri operatera u Bosni i Hercegovini - saopćeno je iz Crvenog križa FBiH.

Kako navode, do sada se javio veliki broj građana koji je ponudio kako novčanu, tako i pomoć u vidu različitih vrsta roba. 


Formiran i multifunkcionalni tim

Crveni križ FBiH osim pomoći u vidu materijalno-tehničkih sredstava, formirao je i multifunkcionalni tim koji u svom sastavu ima tri ljekara, osam medicinskih radnika, tim prve pomoći, tim za logistiku i tim za obnavljanje porodičnih veza.

Osim toga, dva psihologa spremni su putem online platformi pružati psihosocijalnu pomoć za pomagače u Hrvatskoj, osoblje i volontere ukoliko bude potrebe. Ovaj tim prijavljen je Društvu Crvenog križa BiH i spreman je ići u međunarodnu humanitarnu misiju u Hrvatsku, a zavisno od potreba bit će formirani i manji timovi iz općinskih, gradskih ili kantonalnih organizacija Crvenog križa.

- Kroz konsultaciju sa kolegama iz Crvenog križa Hrvatska za sada je najbolji način podrške pomoć putem humanitarnog broja i žiroračuna, a organiziranje i prikupljanje humanitarne pomoći se može pokrenuti kada za time bude i realne potrebe - navodi se u saopćenju.

Iskazana solidarnost

Crveni križ u BiH trenutno radi na mapiranju svojih raspoloživih kapaciteta, kao i prijavljenih donacija koje će se kontinuirano nuditi Crvenom križu Hrvatska.

Iz Crvenog križa FBiH zahvalili su svim građanima BiH koji pozivaju humanitarni broj 17023, ali i bh. firmama koje su se javile kako bi uplatile novčane donacije. Crveni križ FBiH i u narednim danima izvještavat će javnost o prikupljenim sredstvima za pomoć Hrvatskoj.

- Hvala vam na iskazanoj solidarnosti, komšije pomažu prve - poručili su iz Crvenog križa FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.