DOMAĆA LIČNOST GODINE

Semir Osmanagić: Čovjek koji pokrenuo svjetsku promociju BiH

Osmanagić je u izuzetno teškim vremenima u Visoko doveo neke od svjetski poznatih zvijezda poput Đokovića

Semir Osmanagić. Avaz

Piše: D. Hadžović

31.12.2020

Urednički kolegij „Dnevnog avaza“ za domaću ličnost godine izabrao je Semira Osmanagića, direktora Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

Uprkos pandemiji

Najslavniji sportista svijeta današnjice Novak Đoković ove je godine čak u dva navrata posjetio Visoko, tačnije kompleks bosanskih piramida, te pažnju svijeta skrenuo na ovaj bh. gradić. Osim Đokovića, Visoko je protekle godine posjetio i Vlade Divac, jedan od najslavnijih košarkaša s ovih prostora svih vremena.

Dok je svijet potresala kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa, a čitavi sektori ekonomije, poput turizma, suočavaju se s teškim gubicama, za Fondaciju “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” ova 2020. bila je rekordna. Uz posjetioce iz cijele BiH, lokacije nadomak Visokog došli su vidjeti i brojni turisti iz susjednih zemalja, a pozitivnu sliku o Bosanskoj dolini piramida širile su i već spomenute poznate ličnosti.

Na ovaj način direktor Fondacije, dr. Semir Osmanagić pokazuje da je i u teškim vremenima, kada smo, ne svojom krivicom, suočeni s brojnim barijerama, moguće ostvarivati odlične rezultate i slati pozitivnu poruku iz Bosne i Hercegovine.

Dobra organizacija

Ako se i ostave po strani kritike struke i skeptičnost prema njegovim tvrdnjama o postojanju piramida u Visokom, ono što se Osmanagiću ne može negirati jeste da je riječ o vrhunskom poduzetniku koji svoje projekte odlično organizira, brendira i pokreće pozitivne promjene u društvu.

Semir Osmanagić rođen je 1. juna 1960. godine u Zenici. Uporedo s projektom „Bosanskih piramida“, bavi se biznisom u Hjustonu, SAD. Godine 2006. proglašen je za prvog počasnog građanina Visokog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.