TUŽILAŠTVO BIH

Tadić razgovarala s tužiocima odjela o radu u 2020. godini

Odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, zabilježio je značajne rezultate

Glavna tužiteljica zahvalila je svim tužiocima i uposlenicima Tužilaštva BiH za zalaganje u radu. Tužilaštvo BiH

A. J. / Fena

31.12.2020

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić održala je kolegije sa svim tužiocima iz sva tri tužilačka odjela Tužilaštva BiH.


Na sastancima sa tužiocima iz Posebnog odjela za ratne zločine, Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, kao i Odjela III, glavna tužiteljica razgovarala je o radu i ostvarenim rezultatima u protekloj godini.


Napori tužioca, stručnog osoblja i svih uposlenika

Na kolegijima je istaknuto da je Tužilaštvo BiH u ovoj godini, uprkos objektivnim teškoćama u operativnom radu prouzročenim pandemijom Covid-19, uspjelo organizirati efikasan rad svih odjela, te realizirati mjere zdravstvene zaštite uposlenika i osoba koje dolaze u kontakt sa Tužilaštvom.

- U 2020. godini, izuzetnim naporima tužioca, stručnog osoblja i svih uposlenika Tužilaštva BiH, radeći zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH, zemljama regiona, Evropske unije i svijeta, postignuti su rezultati u sličnom omjeru koji je zabilježen u prethodnim godinama, a koji će biti prezentirani u Izvještaju o radu Tužiteljstva BiH za 2020. godinu - saopćeno je iz te pravosudne institucije.

Kako se u saopćenju navodi, Posebni odjel za ratne zločine dostigao je brojku od 900 optuženih osoba za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, od utemeljenja i početka rada ovog odjela.

- Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, zabilježio je značajne rezultate u procesuiranju koruptivnih kaznenih djela, borbi protiv terorizma, procesuiranju kaznenih djela povezanih sa ilegalnim migracijama, oblasti privrednog i finansijskog kriminala te učestvovao u međunarodnim operacijama, sa partnerskim institucijama iz zemalja regiona, EU i svijeta - navodi se.

Ispunjavanje evropskih standarda

Iz Tužilaštva BiH, također, navode kako su u okviru Odjela III realizirane aktivnosti u procesuiranju kaznenih djela iz oblasti izbornih procesa, kao i drugih kaznenih djela, čije je procesuiranje značajno za ispunjavanje evropskih standarda zaštite ljudskih prava, te rada u oblasti međunarodne pravne pomoći.

Glavna tužiteljica zahvalila je svim tužiocima i uposlenicima Tužilaštva BiH za zalaganje u radu, poštivanje mjera za vrijeme pandemije Covida-19, te postignute razultate, navodi se u saopćenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.