KREDITI 

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić za “Avaz”: Od Nove godine više nema zahtjeva za moratorij

Zahtjev za primjenu privremenih mjera s ciljem oporavka od posljedica pandemije bankama je od 1. aprila do 30. novembra podnijelo 55.985 građana i 4.486 privrednih subjekata

Piše: A. Bajramović

3.1.2021

Mahmuzić: Radili s najboljom namjerom. Avaz

S krajem 2020. godine istječe rok koji je Agencija za bankarstvo FBiH dala za podnošenje zahtjeva za primjenu moratorija na kredite, a koje su fizička i pravna lica mogla podnijeti bankama, mikrokreditnim organizacijama i lizing društvima. Taj rok, kako saznaje “Avaz”, neće biti produžavan.


Ugrožena otplata

- Za sada nema planova da se produžava. Međutim, to ne znači da od Nove godine nema mjera. To je bio samo rok za podnošenje zahtjeva. Inače, moratorij može trajati do šest mjeseci, a grejs period za posebno pogođene grane privrede i do 12 mjeseci od dana odobravanja - kazao je za “Avaz” direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić.

Zahtjev za primjenu privremenih mjera s ciljem oporavka od posljedica pandemije bankama je od 1. aprila do 30. novembra podnijelo 55.985 građana i 4.486 privrednih subjekata.

Zbog pandemije je ugrožena otplata 1,03 milijarde KM kredita, od čega se 143,9 miliona odnosi na kredite građana, a 890,9 miliona KM na obaveze pravnih lica. U istom periodu u nedepozitnim finansijskim institucijama (mikrokreditne organizacije, lizing i faktoring kuće) ukupan broj podnesenih zahtjeva iznosio je 31.287, od čega 29.902 od građana, a 1.385 od preduzeća.

Privremenim mjerama u mikrokreditnim organizacijama obuhvaćeno je 50,6 miliona, a u lizing društvima 26,6 miliona KM.

Okvir za klijente

Odlukama iz marta, maja i avgusta 2020. Agencija je, radeći i sama u teškim okolnostima, nastojala osigurati stabilnost u periodu krize. Bankarski sektor ostao je stabilan, djelimično je pogođena jedino profitabilnost banaka.

- Morala bi se uraditi analiza s ozbiljnim uzorkom fizičkih i pravnih lica, pa da bismo mogli tvrditi šta su njima ove mjere značile. Mi smo mjere radili s najboljom namjerom u smislu da pomognemo onima koji ne mogu plaćati, ali na taj način smo pomagali i bankama, jer i one bi bile u problemima, imale su veliki broj klijenata koji odjednom ne mogu plaćati.

Napravili smo mogućnost da banke postave okvir za klijente koji njima najbolje odgovara, a osim moratorija, mogle su smanjivati rate, mijenjati rok dospijeća kredita, klijentima davati nova zaduženja, da prave ono što je klijentima, pa i banci najpovoljnije - pojašnjava Mahmuzić.

Kada kreće oporavak

Situacija na finansijskom tržištu u narednoj godini zavisit će od širenja pandemije koronavirusa.

- Ako bi se širenje virusa zaustavilo, očekujem da bi u narednoj godini mogao krenuti i oporavak. Ipak, teško je procjenjivati, jer ništa slično se nije desilo u novijoj povijesti. Sve krize koje su se do sada dešavale imale su neki svoj životni vijek, nastajale su u finansijskom, pa se širile na realni sektor. Mnogo stvari zavisi od toga da li i kada ćemo dobiti vakcinu i mislim da bi se sve moglo vrlo brzo popraviti ako se ovaj, prvenstveno zdravstveni, problem riješi - navodi Mahmuzić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.