GRAČANICA

Mještani pokrenuli inicijativu za gradnju nove škole

Gradska uprava Gračanice već je izdala urbanističku dozvolu. Izabrani ljudi koji će prikupljati i dobrovoljne priloge mještana

Dotrajala Područna škola u Lohinji Donjoj. H. Čalić

Piše: H. Čalić

1.1.2021

Dotrajalu školsku zgradu, staru 65 godina, u naselju Lohinja Donja kod Gračanice trebala bi uskoro zamijeniti nova, savremena zgrada.

Šestan: Doprinos mještana. H. Čalić

Zeleno svjetlo

Inicijativu da svojoj djeci sagrade novu, bolju školu, potekla je od mještana Lohinje Donje, koji su nedavno održali zbor građana i dogovorili način gradnje nove zgrade.

- Prije nego što smo pokrenuli inicijativu o gradnji nove škole, konsultirali smo gradonačelnika Gračanice Nusreta Helića, direktora Druge osnovne škole Almira Hadžića i od svih smo dobili zeleno svjetlo za našu ideju. Izabrali smo ljude koji će s ovjerenim potvrdama krenuti u prikupljanje dobrovoljnih priloga od naših mještana, priloge od poduzetnika, svih koji nam žele pomoći da i naše naselje ima školu kakvu zaslužuje - kaže predsjednik Mjesne zajedniceLohinja Donja Husein Šestan.

Za sakupljanje novca za izgradnju škole zaduženi su mještani Ramiz Smailbašić, Emir Sarajlić, Suad Ahmetašević, Safet Bajrić i Samir Šestan.

Dio sredstava

Direktor Druge osnovne škole u Gračanici Almir Hadžić kaže da je Gradska uprava grada Gračanice za ovaj objekt već izdala urbanističku saglasnost. U budžetu za narednu godinu trebao bi se naći i dio sredstava za gradnju ove škole. Također se očekuje da Gradska uprava finansira izradu projektne dokumentacije i finansira početne radove, a onda će se uključiti i Kantonalno ministarstvo obrazovanja i nauke TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.