POTVRĐENO IZ BOSNALIJEKA

Naša zemlja ima lijek koji pomaže u oporavku od COVID-19

"Enkorten" kompanije "Bosnalijek" namijenjen je pacijentima sa srednje teškom kliničkom slikom kod kojih, svojim imunomodulacijskim mehanizmom, sprečava progresiju bolesti

Ciljano djeluje na citokinsku oluju. Arhiv

Piše: Z. Karić

1.1.2021

Rezultati kliničkog ispitivanja lijeka “enkorten” farmaceutske kompanije “Bosnalijek” pokazali su da je efikasan i siguran za primjenu kod srednje teško oboljelih od koronavirusa te da pomaže i ubrzava oporavak ovih pacijenata. 


Imuni sistem

Prema riječima dr. Aziza Šukala, direktora sektora Strateški marketing u komapniji “Bosnalijek”, “enkorten” spada u grupu imunomodulatora.  

- Kada je riječ o COVID-19 infekciji, namijenjen je pacijentima sa srednje teškom kliničkom slikom kod kojih, svojim imunomodulacijskim mehanizmom, sprečava progresiju bolesti i prelazak iz srednje teške u tešku kliničku sliku bolesti i dovodi do bržeg izlječenja – kazao je dr. Šukalo.

Mijenja prekomjerni upalni odgovor u uravnoteženu upalu. Arhiv

Nakon što je svijet poharala pandemija SARS-CoV-2 virusa, uzrokujući COVID-19, medicinski stručnjaci ubrzo su ustanovili da bi prekomjerni odgovor našeg imunog sistema na infekciju koronavirusom, takozvana citokinska oluja, mogao imati veliki utjecaj na ishod same bolesti.

Upalni odgovor

- “Enkorten” ciljano djeluje na citokinsku oluju i na taj način ostvaruje terapijski učinak. Potpuna blokada citokina nije dobro rješenje. “Enkorten” mijenja prekomjerni upalni odgovor u uravnoteženu upalu kao najbolji način borbe protiv infekcije koronavirusom – pojasnio je dr. Šukalo. 

Lijek se može nabaviti u apotekama u BiH na preporuku i uz recept ordinirajućeg ljekara. Također, u toku su njegove nabavke putem zdravstvenih ustanova.

Blage reakcije

Kroz kliničko ispitivanje je, pored efikasnosti, praćeno i ispitivanje sigurnosti, i pokazana je veoma dobra podnošljivost “enkortena”. Neželjena djelovanja evidentirana tokom primjene lijeka su blaga i obično je to bila lokalna reakcija na koži na mjestu primjene lijeka. U istraživanju je “enkorten” pokazan kao siguran i dobro podnošljiv kod pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom COVID-19. 

U ispitivanju  koje je provedeno u pet kliničkih centara, odnosno bolnica u BIH, ispitanici koji su primali “enkorten” imali su značajno brže poboljšanje kliničkog stanja.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.