NADOMAK BIHAĆA

Više od 150 pripadnika Oružanih snaga BiH montiraju šatore u migrantskom kampu "Lipa"

OS BiH se pokazuju spremnima na odgovoran način obaviti svaku zadaću koju pred njih postavi Predsjedništvo BiH, na dobrobit građana cijele zemlje

N. Ajnadžić

1.1.2021

Sukladno odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas su Oružane snage Bosne i Hercegovine otpočele montiranje vojnih šatora u migrantskom kampu "Lipa", nadomak Bihaća, kako bi se nezbrinti migranti imali gdje smjestiti.

- Postrojbe iz sastava Zapovjedništva logistike te 4., 5. i 6. pješačke brigade OS BiH, s lokacija Livno, Sarajevo, Kiseljak, Zenica, Bijeljina, Orašje, Dubrave, Bihać, Mahovljani i Banja Luka, s ukupno 40 vozila i više od 150 pripadnika, jutros u 5 sati otpočele su pokret prema području Bihaća i migrantskom kampu "Lipa", koji je nedavno devastiran u požaru. 

 

Bit će predani na upotrebu IOM-u

Po dolasku na odredište, nešto prije 14 sati, pripadnici OS BiH otpočeli su postavljati vojne šatore za migrante, koje bi nakon montiranja trebali predati na upotrebu Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) - piše u saopćenju Ministarstva odbrane.

Navodi se da je zahtjev za postavljanjem vojnih šatora, u četvrtak 31. decembra 2020. godine, Ministarstvo sigurnosti BiH u propisanoj proceduri dostavilo Ministarstvu obrane BiH, koje je zahtjev proslijedilo na odobrenje Predsjedništvu BiH, kao vrhovnom zapovjedniku.  

Obaviti zadaću

- Predsjedništvo BiH ovaj je zahtjev odobrilo, a OS BiH pristupile izvršenju zadaće. Oružane snage BiH na ovaj će način pomoći ugroženim migrantima, ali i trenutnom ublažavanju migrantske krize u BiH. Kao i uvijek do sada, kada različite nadležne razine vlasti u zemlji nisu u mogućnosti pravovremeno odgovoriti na različite krize i ugroze, OS BiH se pokazuju spremnima na odgovoran način obaviti svaku zadaću koju pred njih postavi Predsjedništvo BiH, na dobrobit građana cijele zemlje - zaključuje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.