GRADONAČELNIK BANJA LUKE

Stanivuković: Srbija i RS su kao braća, samo što je RS onaj brat koji stalno traži 20 KM

Govorio je i o Zoranu Đinđiću

Draško Stanivuković. Avaz

E. T. / Nova.rs

2.1.2021

Gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković u intervjuu za Novu.rs, govorio je o odnosu RS i Srbije. 

Na pitanje u kakvim je odnosima sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, Stanivuković je odgovorio: 

- Pozvao je gradonačelnike svih gradova u zvaničnu posjetu, i to je trebalo da bude do kraja godine, ali je pomjereno. Gradonačelnik Beograda mi je čestitao na pobjedi i zahvaljujem se i radujem međusobnoj saradnji. Potrebno je da naši gradovi i vlade sarađuju, ali ne želim da se miješam u unutrašnja pitanja u Srbiji. Srbija je mnogo pomogla Republici Srpskoj i ja se zahvaljujem. Dobili smo ogromu pomoć tokom pandemije.

Srbija i Republika Srpska su kao dva brata

Onda je slikovito objasnio odnos Srbije i manjeg bh. entiteta. 

- Žao mi je samo što su Srbija i Republika Srpska kao dva brata, ali u situaciji u kojoj je Republika Srpska onaj brat koji od drugog stalno traži po 20 maraka na zajam. Vlada Srbije je veliki novac uložila u Banja Luku, i mi smo na tome zahvalni. Ipak moja želja je da budemo ravnopravni, da i Republika Srpska jednog dana nešto učini za Srbiju.

Govorio je i o Zoranu Đinđiću.

Ličnost ispred svog vremena, bio je Zoran Đinđić

- Kao narod smo bogati velikim ličnostima, koje treba da nam budu uzori. Od dinastije Nemanjića do danas. Najveća inspiracija su mi duhovne ličnosti, sveti Vladika Nikolaj Velimirović, na primjer. Posebno momenat kada je u Sikstinskoj kapeli rekao da je „naš narod bio na braniku Evrope za vrijeme turske najezde, naše su kosti tupile turske sablje“. U modernom dobu međutim je uzora malo teže naći. Ipak, neko ko je svojim govorima bio inspiracija, ali i svojom hiperaktivnošću i radom ostavio utisak da je ličnost ispred svog vremena, bio je Zoran Đinđić. On je naš narod svojim govorima i radom tjerao naprijed. Njegova vizija i profil rada na mene je ostavilo jak utisak iako sam bio vrlo mlad u njegovo vrijeme, ali i danas povremeno pogledam te nadahnjujuće intervjue na internetu - kazao je između ostalog Stanivuković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.