PREDSJEDNIK SDS-A

Šarović za "Avaz": Vrhunac svjetske blamaže doživjeli smo i mi i Lavrov

Umjesto da unapređujemo odnose, mi smo se poigrali reputacijom ove zemlje i njenog ministra vanjskih poslova

Šarović: Lavrovu zadugo neće pasti na pamet da posjeti BiH. Arhiv

Razgovarao: Fahir Karalić

2.1.2021

Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Rusije, zadugo neće pasti na pamet da posjeti Bosnu i Hercegovinu. Poručio je ovo u intervjuu za „Dnevni avaz“ Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, komentirajući aferu „Ikona“. On je za naš list govorio o ovom skandalu, rezultatima izbora, eventualnom izboru novog visokog predstavnika u BiH... 


Jeftini poeni

Kako komentirate skandal koji je uslijedio nakon što je Milorad Dodik poklonio Lavrovu ikonu za koju ukrajinske vlasti tvrde da je njihovo nacionalno blago i da je ukradena?

- Prema mojoj ocjeni, sama posjeta prvog čovjeka ruske diplomatije Sergeja Lavrova nije najbolje pripremljena i propuštena je dobra prilika da se iz nje izvuku maksimalne koristi. Posjeta je, nažalost, iskorištena za unutrašnja razračunavanja i prikupljanje jeftinih poena, a opšti interes je zanemaren.

Rusija je naš važan ekonomski, ali i politički partner. Iz ove zemlje se snabdijevamo ključnim energentima naftom i gasom, od nje smo naplatili klirinški dug, i to jedini od svih zemalja u novcu, a za isporučeni gas ovoj zemlji dugujemo već dugi niz godina 100 miliona dolara.

I umjesto da o tome razgovaramo i unapređujemo odnose, mi smo se poigrali reputacijom ove zemlje i njenog ministra inostranih poslova. Vrhunac svojevrsne svjetske blamaže doživjeli smo i mi i Sergej Lavrov s aferom oko poklonjene ikone ovom visokom gostu, kojem, vjerujem, zadugo neće pasti na pamet da posjeti BiH.


Šarović: Vrijeme preletača i onih koji kradu izbornu volju građana polako nestaje. Arhiv

Ikona je vraćena u BiH, a formiran je i predmet u Tužilaštvu. Hoće li neko odgovarati za ovo?

- Najvažnije od svega, već kada smo izbrukali i sebe i druge i bili predmet ismijavanja regiona i svijeta, da institucije koje su za to nadležne - rade svoj posao. Ogromna šteta je već sada učinjena i neke stvari i počinjene greške ne možemo vratiti nazad, ali da otkrijemo pravu istinu i činjenice, sigurno možemo. 

To bi zbog imidža zemlje, ali i javnosti trebalo učiniti u što skorijem vremenu.

Poraz SNSD-a

Kako komentirate poraz SNSD-a u Banjoj Luci i Bijeljini? 

- Ovaj poraz vladajućeg SNSD-a i njegove široke koalicije u Banjoj Luci i Bijeljini više je zabolio i potresao sam SNSD nego što smo mi u opoziciji ispoljili zadovoljstvo i euforiju. U ekonomskom, pa i demokratskom smislu, ova dva grada su pola Republike Srpske. Njihov značaj uopšte je nemjerljiv, pa je razumljivo što vlast na ovaj gubitak gleda sa zabrinutošću, pokazujući i prve znake panike, a mi u opoziciji s uvjerenjem da je ovo početak kraja vladajućeg režima.

Nesumnjivo je da ova pobjeda više od samih brojki, pa i slabih strana ovog rezultata, ima ogroman psihološki i simboličan efekat jer je pokazala da moć SNSD-a slabi u velikim sredinama, čak i tamo gdje su smatrali da su najjači. Pobjeda je pokazala i da vrijeme preletača i onih koji kradu izbornu volju građana polako nestaje.

Je li to naznaka promjena i na općim izborima?

-Vjerujem da će opozicija u ovom periodu iz pobjeda za gradonačelnike Banje Luke i Bijeljine izvući najbolje, ostati na okupu i proširiti se. I da će spremno dočekati i pobijediti na opštim izborima 2022. godine.

Šmit posljednji visoki predstavnik

Postoje i navodi da će to biti Kristijan Šmit (Christian Schmidt)? Kako to komentirate? 

- Oko ovog pitanja već sada ima mnogo špekulacija, ali je jedino izvjesno da dosadašnji visoki predstavnik uskoro odlazi iz zemlje i završava svoju misiju.

Ime Kristijana Šmita je poznato, a, ako on i dođe, nadam se da u BiH neće imati nikakvog posla i da će biti posljednji visoki predstavnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.