ZABRANE I KAŠNJENJA VAKCIN

Ko svjesno razvija crno tržište lijekova protiv COVID-a?!

U Evropi je u toku masovna vakcinacija, proces počeo i u susjednim državama, a BiH će se načekati do prvih doza

Vlada FBiH nije dala saglasnost za interventni uvoz lijeka “remdesivir”. Arhiv

Piše: A. Bajramović

3.1.2021

Dok Evropa kreće u masovnu vakcinaciju stanovništva, a proces počinje i u Hrvatskoj i Srbiji, stanovnici BiH će se načekati do prvih doza cjepiva protiv COVID-19. Najoptimističnije su najave da će vakcine u našu zemlju stići u aprilu.


Faza ispitivanja

Dok čekamo na spasonosne doze, na bh. tržište plasiraju se lijekovi koji su, kako se navodi, pokazali učinkovitost u borbi protiv korone. Među njima su i tablete “favira” turskog proizvođača, za kojima je u našoj zemlji vladala velika potražnja. 

Agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALM) BiH nedavno je zabranila daljnje stavljanje u promet ”favire”, navodeći kako je još u fazi kliničkog ispitivanja. Lijek je, inače, uvezen interventnim putem i cijena jedne kutije sa 40 tableta u sarajevskim apotekama iznosi 298 KM.

Vlada FBiH nije dala saglasnost za interventni uvoz lijeka “remdesivir”, koji su odobrile Američka i Evropska agencija za lijekove.


Za tabletama “favira” u našoj zemlji vladala velika potražnja.. Arhiv

U državi u kojoj je do sada preminulo više od 4.000 pacijenata, u haotičnoj situaciji s nabavkama, dozvolama za primjenu i ispitivanjima koja im trebaju prethoditi, može se očekivati i širenje crnog tržišta, jer kada je bolest u pitanju, neće se birati način da se dođe do lijeka koji će ju olakšati.

Samu narudžbu 1.230.000 doza vakcina protiv COVID-19 pratili su nesporazumi vezani za uplatu sredstava različitih nivoa vlasti. Kako je kazao predsjedavajući Zoran Tegeltija, Vijeće ministara BiH svoje obaveze završilo je još u septembru. On očekuje da će vakcine u BiH stići do kraja prvog kvartala 2021. godine.

- Naša je procjena da ćemo, uz pomoć Evropske komisije, osigurati besplatne vakcine za 20 posto građana koji su prioritetna kategorija. BiH je taj iznos u cijelosti platila, a osigurali smo i potrebna sredstva za transport, skladištenje i čuvanje.

Mi ćemo nastaviti s procesom nabavke vakcina za građane BiH. Birat ćemo najsigurnije kanale, a mislimo da je to u saradnji s Evropskom unijom. Proces vakcinacije je kontinuiran i on će trajati najmanje šest mjeseci. U tom vremenu ćemo sukcesivno izdvajati sredstva za nabavku vakcina, koliko god bude potrebno - kazao je za “Avaz” Tegeltija.


Nije dovoljno

S druge strane, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da vakcinacija samo 20 posto stanovništva neće biti dovoljna. 

- Mnogo je zemalja koje do šestog mjeseca 2021. planiraju vakcinaciju najmanje 50 posto populacije. Minimum za BiH bio bi da naruči onoliko doza koliko ima stanovnika, a to bi bilo dovoljno za 50 posto stanovništva, jer se vakcina daje u dva akta. Zemlje koje drže do svog stanovništva i rejtinga će do juna 2021. vakcinisati do 70 posto stanovništva - ističe prim. dr. Ednan Drljević, specijalista infektolog.


U drugoj polovini januara novi rast broja zaraženih

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić kazao je da se u drugoj polovini januara i početkom februara očekuje porast broja zaraženih koronavirusom. On je istaknuo da je početak upotrebe vakcine jedan od prvih alata za kontrolu epidemije i prisustva virusa u narednim godinama, jer je sigurno da on neće iščeznuti. 

Šeranić je kazao da će izazov u narednom periodu predstavljati i mutacije virusa.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.