UMJETNICI

Slovenac Vlado Kreslin: Pjevao i s Bobom Dilanom, ali mu je sevdah najveća ljubav

Tokom rata u BiH nastupao pred bosanskim izbjeglicama u Ljubljani. Već četiri decenije voli i pjeva sevdalinke

Kreslin je nastupao i s Kemalom Montenom. Arhiva

Piše: A. Bajramović

4.1.2021

Kantautor, kompozitor i gitarista Vlado Kreslin jedan je od najpopularnijih slovenskih muzičkih umjetnika, a tokom bogate karijere nastupao i s Bobom Dilanom (Dylan), R.E.M.-om, desecima muzičara od Australije do Amerike, ali i “Indexima”, “Parnim valjkom”, Vlatkom Stefanovskim…



Pružali pomoć

Objavio je 15 albuma, autor je zbirki poezije, iza sebe ima i stotine koncerata, poetskih večeri, pozorišnih predstava, a član je Društva pisaca Slovenije. Bosancima je, ipak, najviše drag zbog toga što je tokom rata u BiH nastupao pred bosanskim izbjeglicama u Ljubljani i što već četiri decenije njegova ljubav prema sevdalinci ne prestaje.

- Počelo je 1980. u Banjoj Luci, gdje sam bio u vojsci i pjevao u Domu JNA. Tamo smo bila nas dvojica pjevača. Ja sam počeo s pjesmama Toma Džonsa (Jones), ali drugi pjevač je pjevao sevdalinke, uz zvuke harmonike, i to me šarmiralo. Tako se rodila ljubav prema sevdahu - kaže Kreslin u razgovoru za “Avaz”.

Ubrzo je počeo rat, Jugoslavija se raspala, a izbjeglice iz BiH stigle su i u Ljubljanu. Vladina djevojka, danas supruga Eva Strmljan, putem organizacije “Most”, prognanicima iz BiH pružala je psihosocijalnu pomoć, a Vlado je organizirao nastupe u izbjegličkim kampovima, ali i humanitarne koncerte.



Vlado sa "Indexima". Arhiva

Napravili obradu

Kasnije je upoznao Davorina i “Indexe”, “Žute dunje” je pjevao na velikom koncertu u Zetri, nastupao s Kemalom Montenom, Damirom Imamovićem, Sabahudinom Kurtom, Merlinom, “Plavim orkestrom”, upoznao je Amiru Medunjanin…

Ljubav prema sevdalinci traje, a tradicionalna bosanska pjesma nastanila se i u srcima brojnih Slovenaca.

- Od onih koje sam pjevao draga mi je “Snijeg pade na behar na voće”, ili “Telal viče od jutra do mraka”. Ta mi je strašna. Mi smo napravili obradu, da zvuči kao za Džejmsa Bonda (James) - govori Kreslin.



Online nastupi

U vremenu pandemije, dok većina ne zna šta da radi, Vlado putem ZOOM platforme povremeno organizira humanitarne nastupe. Živih svirki nema, otkazani su veliki decembarski, a bit će odloženi i koncerti planirani za januar.

- Svi mi gledamo, proživljavamo krizu, a ono što nas drži normalnima u glavi su knjige, filmovi i muzika. To je umjetnost - ističe Kreslin i poručuje da bismo svaku nevolju zajedno lakše pobijedili kad bismo bili skupa, te da snagu pojedincu daje spoznaja da neko u susjednoj kući isto vjeruje i za isto se bori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.