OSTAJE U PRITVORU

Ratnom zločincu Dragoljubu Kunarcu odbijen zahtjev za prijevremeno puštanje

Kunarac, bivši pripadnik Vojske RS, je 2001. godine osuđen za 28 godina zatvora zbog mučenja, silovanja i porobljavanja u Foči

Dragoljub Kunarac. Agencije

A. Kapo

4.1.2021

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (MRMKS) odbio je zahtjev za prijevremno oslobađanje ratnog zločinca Dragoljuba Kunarca.

Kunarac, bivši pripadnik Vojske RS, je 2001. godine osuđen za 28 godina zatvora zbog mučenja, silovanja i porobljavanja u Foči.

Ovo je saopćeno danas iz Mehanizma. Odluku je 31. decembra 2020. godine potpisao predsjednik Mehanizma sudija Carmel Agius. Agius je u obrazloženju naveo da Kunarac ima pravo da mu se razmotri prijevremeno oslobađanje, ali da nije u dovoljnoj mjeri pokazao da je rehabilitovan.

Drugi faktor koji onemogućava njegovo prijevremeno puštanje iz zatvora je ozbiljnost njegovih zločina, kao i nepostojanje dokaza o uvjerljivim humanim osnovama za takvu odluku.

Podsjetimo, Kunarac se predao Haškom tribulanu 4. marta 1998. godine, a nakon izricanja kazne je u decembru 2002. godine prebačen u Njemačku na njeno izdržavanje.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.