SAOPĆENJE

Iz MCP-a o nabavci vakcine: Ne donosimo samostalno odluke, ne stoje primjedbe o nedostatku koordinacije i komunikacije

Stav je bio da prioritet treba biti sigurnost nabavljenog cjepiva što garantiraju COVAX i EU mehanizam nabave

N. Aj.

Razmatralo se prije svega o vakcinama "BioNTecha" i "Pfizera"

Foto: Arhiv


Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine (MCP) uputilo je saopćenje za javnost zbog, kako navode, nejasnoća u dijelu bh. javnosti kao i brojnim istim i sličnim medijskim upitima koji se odnose na vakcine protiv koronavirusa.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

Podsjećamo javnost, da se Ministarstvo civilnih poslova BiH u svom radu strogo pridržava odredbi Ustava BiH kojim je jasno utvrđeno da je nadležnost u području zdravstva na entitetima i Brčko distriktu. S tim u vezi, odluke koje se odnosu na nabavu cjepiva donose se isključivo u saradnji i koordinaciji sa nadležnim zdravstvenih vlastima entiteta i Brčko distrikta i na osnovu njihovih iskazanih inicijativa i potreba. 

Odobrenje za "Modernine" vakcine sredinom januara

U skladu sa iskazanim potrebama entiteta i Brčko distrikta, naručeno je 1.232.000 doza kroz aktivnosti COVAX mehanizma, a iskazana je i potreba entiteta za 892.000 doza u okviru EU mehanizma nabave.

Tokom iskazivanja prvih potreba nabave u okviru EU mehanizma razmatralo se prije svega o cjepivu "BioNTecha" i "Pfizera" te proizvođača "Moderna", a znajući za činjenicu da je cjepivo "BioNTech" - "Pfizer" proizvođača dobilo potrebna odobrenja od Evropske agencije za lijekove dok se odobrenje za cjepivo "Moderna" proizvođača očekuje sredinom januara. Prve alokacije su određene za zemlje članice EU dok će tačan broj alokacija kao i broj doza po svakoj od alokacija za zemlje zapadnog Balkana biti definiran u smjernicama Evropske komisije koje BiH očekuje tokom januara.

Kada je riječ o nabavci u okviru COVAX mehanizma, nakon što Bosna i Hercegovina dobije informacije o preciznim rokovima i vrsti vakcina koje će biti distribuirane, entiteti i Brčko distrikt će preuzeti dalje aktivnosti realizacije.

Ministarstvo civilnih poslova je temeljem saglasnosti Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, isključivo poštujući ustavne nadležnosti i iskazane potrebe nadležnih vlasti entiteta i Brčko distrikta, potpisalo Sporazum o pristupu COVAX mehanizmu te koordiniralo pristup EU mehanizmu za nabavku vakcina. Uzimajući u obzir navedene činjenice, ni u kojem slučaju ne stoje primjedbe o nedostatku koordinacije i komunikacije u ovom izuzetno značajnom trenutku za sve stanovnike BiH.

  • Čeka se odobrenje za "Moderninu" vakcinu

    Čeka se odobrenje za "Moderninu" vakcinu

    Foto: Agencije


Efikasnija borba

Koordinirajući sa nadležnim ministarstvima nije iskazana potreba za nabavku direktnim pregovaranjem sa proizvođačima vakcina, jer je stav bio da prioritet treba biti sigurnost nabavljenog cjepiva što garantiraju COVAX i EU mehanizam nabave.

Poštujući zakonske propise, nabava lijekova i vakcina je u nadležnosti entiteta te Ministarstvo civilnih poslova ne donosi samostalno odluke.

Podsjećamo da od samog početka pandemije, Vijeće ministara BiH aktivno sudjeluje u borbi protiv COVID 19 te je izdvojilo značajna financijska sredstva i donijelo niz ključnih odluka kako bi borba bila što efikasnija.

Na sjednici održanoj 29. decembra 2020.godine na inicijativu Ministarstva civilnih poslova, Vijeće ministara BiH je usvojilo odluku o odobravanju sredstava u iznosu od dva miliona KM za plaćanje zavisnih troškova nabavke vakcina.

Na istoj sjednici, Vijeće ministara BiH je usvojilo Informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH o potrebi hitne podrške Evropske komisije za osiguravanje dodatnih i jačanje postojećih kapaciteta hladnih lanaca i materijala za vakcine u Bosni i Hercegovini, pripremljenu u skladu s zahtjevima nadležnih institucija u području zdravstva entiteta i Brčko distrikta BiH - stoji u saopćenju MCP-a.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na