MEDICINSKI FAKULTET

Traži se razrješenje dekanese Čavaljuge, ona insistira na glasanju i poštivanju epidemioloških mjera

Na kraju je dodala da čim dobije uputstva nadležnih, da će pripremiti i sazvati posebnu sjednicu Vijeća za ovu namjenu

Dekanesa Semra Čavaljuga. Avaz

Piše: E. T.

4.1.2021

Semra Čavaljuga, dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu danas, 4. januara, obratila se pismom Nastavno-naučnom vijeću (NNV) Medicinskog fakulteta. 

- Nastavno-naučnom vijeću je dostavljen prijedlog za moje razrješenje sa funkcije dekana Medicinskog fakulteta, potpisan od strane dovoljnog broja članova NNV-a za dalji postupak, koji je uređen članom 138. Zakona o visokom obrazovanju KS i podrazumijeva sazivanje posebne sjednice NNV-a, tajno glasanje o prijedlogu uz još nekoliko javnih prijedloga i glasanja, i eventualno tajno glasanje o izboru vršioca dužnosti dekana, ako zahtjev za razrješenje dobije potrebnu većinu - navodi u pismu dekanesa Čavaljuga. 



Faksimil dopisa dekanese. Avaz

Odluke se donose natpolovičnom većinom svih članova Vijeća

Dalje je navela, kako smatra da bi za Fakultet a i za nju, bilo vrlo korisno da se rasprava i glasanje o ovom prijedlogu obavi što je prije moguće.

- Međutim, kako bi cijeli proces bio u skladu sa Zakonom i drugim propisima i odlukama, koje se odnose na ovu materiju, i izbjegle kazne, prije sazivanja sjednice ću se, još danas, morati obratiti nadležnim državnim organima, iz sljedećih razloga:

1. Za ovu raspravu je potrebno najmanje jedno, a u slučaju razrješenja, i dva tajna glasanja na istoj sjednici NNV – eventualno drugo tajno glasanje za izbor vršioca dužnosti dekana, što znači da se sjednica mora održati uz fizičko prisustvo što većeg broja članova NNV-a. Odluke se donose natpolovičnom većinom svih članova Vijeća;

2. Međutim, protivepidemiološke mjere koje su trenutno na snazi zabranjuju okupljanja više od 30 ljudi, bez obzira na veličinu prostora. Nije upitno, ako to ne rade institucije, koje raspravljaju o daleko važnijim pitanjima – npr. Kantonalna skupština – da baš Medicinski fakultet krši propise i odluke zdravstvenih vlasti u doba epidemije. Tim bi se narušio ugled Fakulteta i dekana - navela je Čavaljuga.

Na kraju je dodala da čim dobije uputstva nadležnih, da će pripremiti i sazvati posebnu sjednicu Vijeća za ovu namjenu.


Na provođenje odluke Suda čekalo se godinu

Podsjetimo, 22. decembra organiziran je hitan sastanak šefova svih katedri Medicinskog fakulteta.

Na tom sastanku je, kako su pisali portali Raport i Pressmedia, "letjelo perje" jer je Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), dekanesi Čavaljugi zamjerila provođenje odluke Općinskog suda Sarajevo, da vrati prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića na Medicinski fakultet.

Na provođenje ove odluke Suda čekalo se cijelu godinu. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.