O VITALNOM INTERESU

Ustavni sud FBiH odgovorio skupštini Tuzlanskog kantona

Zatražen je transkript sa 32. sjednice Skupštine TK

Skupština TK. Arhiv

F. Mustafić

4.1.2021

Ustavni sud FBiH oglasio se u vezi zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, koji su krajem prošle godine podnijeli predsjedavajući Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović i predstavnik hrvatskog naroda Boris Krešić, nakon što je nova skupštinska većina smijenikla dosadašnje rukovodstvo.

U dopisu od 30. decembra, koji je potpisala predsjednica Ustavnog suda FBiH, Kata Senjak, zatražen je transkript sa 32. sjednice Skupštine TK.

Obavijest Suda FBiH. Avaz

- U smislu relevatnih ustavnih odredbi, u ovom momentu, Vijeće ima samo četiri člana. Za odlučivanje o prihvatljivosti zahtjeva nužan je kvorum od najmanje pet sudaca, članova Vijeća jer se u toj fazi odlučuje dvotrećinskom većinom u roku od sedam dana, a za odlučivanje o meritumu potrebno je najmanje dva suca, člana Vijeća, koja bi odlučila da li se radi o vitalnom interesu i to u roku od 30 dana - navodi se u obavijesti koju je potpisala predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak.

Kako je Senjak dalje istaknula, Vijeće za zaštitu vitalnih interesa nije konstituirano zbog nepopunjenosti Ustavnog suda FBiH jer trenutni sastav suda broji pet sudaca, a vijeće četiri.

- U toku je procedura imenovanja četiri suca Ustavnog suda FBiH, pa će se po okončanju imenovanja sudaca suda izvršiti popuna Vijeća za zaštitu vitalnih interesa. Iz navedenih razloga, predmeti koji se odnose na zaštitu vitalnih interesa ne mnogu se razmatrati dok se ne steknu uslovi za vođenje postupka, o čemu će ustavni sud obavijestiti podnosioca zahtjeva i provesti postupak sukladno Ustavu FBiH i drugim aktima koji reguliraju postupak pred ovim sudom - dodala je Senjak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.