STAVOVI

Dodik: Banja Luka je srpski grad, novi visoki predstavnik ne treba ni dolaziti

Nemaju ništa da traže u Banjoj Luci, floskula da Banja Luka pripada svima je laž, rekao je Dodik

A. Jamaković
  • Dodik: Visoki predstavnik nije dobro došao

    Dodik: Visoki predstavnik nije dobro došao

    Foto: O. Matavulj


Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u današnjem obraćanju medijima nakon izlaska iz bolnice gdje je bio smješten zbog koronavirusa, komentirao je i izbor novog visokog predstavnika u BiH.  

Tom prilikom ponovio je svoje uobičajene stavove o prisustvu stranih diplomata u BiH te iznio tvrdnju "da Banja Luka pripada samo onima koji u tom gradu žive odnosno Srbima".

SAD napravile grešku

- RS je potpisala aneks 10 Dejtonskog sporazuma, time određuje način na koji se bira visoki predstavnik. RS je protiv visokog predstavnika, bez obzira ko on bio i kako se zvao. Nama to ne treba, mi ćemo biti protiv, što se nas tiče ne mora ni dolaziti. Nije dobro došao što se nas tiče. RS smatra da je sve sa visokim predstavnikom i Ustavnim sudom podvala i kažnjavanje RS i da će to sigurno dovesti do raspleta u BiH koji mnogi pokušavaju da inkrimišu. Slušao sam Izetbegovića o tome kako će navodno Bajden doći ovdje pa nešto poravnati pa će nestati eniteti i kantoni, a ja mislim da će nestati Bosne i Hercegovine i da će ostati Republika Srpska, biti država koja ima pravo na svoje postojanje jer je ona volja naroda koji ovdje živi – rekao je Dodik.

Dodao je da je zgodna prilika da novoimenovani predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) shvati „da su prije 25-30 godina napravili grešku i da su tada trebali dozvoliti da se Bosna i Hercegovina podijeli“.

Priča o otcjepljenju RS

Dodao je da je zgodna prilika da novoimenovani predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) shvati „da su prije 25-30 godina napravili grešku i da su tada trebali dozvoliti da se Bosna i Hercegovina podijeli“.

- Da ima tri države, Republiku Srpku, „Herceg-Bosnu“ i Bosnu. I da pokušaju da grade zajedničko susjedstvo koji bi sigurno dalo više rezultata. Vrijeme takve odluke sigurno dolazi. Prije će se Bosna raspasti nego što će se ukinuti Republika Srpska. Sada idemo da proslavimo naš praznik, 9. januar. Ne želim ništa loše nijednom muslimanu, ni Izetbegoviću niti želim da komentarišem njihove ambicije o Republici Srpskoj, kantonima... Želim da kažem da se kane te priče, nemaju ništa da traže u Banjoj Luci, kao što ja nemam šta da tražim u Sarajevu. Tamo više nema mog naroda, kao što je minimalan narod ovdje. Ova floskula da Banja Luka pripada svima je laž. Banja Luka pripada onim koji žive ovdje, a ovdje žive Srbi i ovo je srpski grad šta god ko rekao – rekao je Dodik.

Opet je govorio da će RS doći u priliku da ostvari nezavisnost, ovaj put uz pomoć Bajdena.   

Više o temi Milorad Dodik

GOT OUT OF THE HOSPITAL
Dodik: These were my hardest 25 days in life
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na