AKO SE NE USVOJI BUDŽET

Federacija bi u vrijeme krize tri mjeseca mogla životariti

Nadvila se opasnost mjere privremenog finansiranja, upozorava Marić

Privreda FBiH mogla bi najviše ispaštati. Arhiv

Piše: F. Karalić

6.1.2021

Federacija je u novu godinu ušla bez usvojenog budžeta, čime su dovedeni u pitanje brojni procesi od ključne važnosti, poput pomoći privredi uzdrmanoj pandemijom koronavirusa i aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom. Jer, jedan od uvjeta da BiH dobije kredit MMF-a jeste usvojen budžet na nivou entiteta.  

Veća šteta

Za narednu sedmicu je zakazan nastavak sjednice Doma naroda FBiH koja je prekinuta 30. decembra prije izjašnjavanje o predloženom budžetu za 2021. godinu. Na toj sjednici budžet u iznosu od oko 5,5 milijardi KM nije usvojen, jer nije postojala dovoljna parlamentarna većina. Međutim, pitanje je hoće li većina postojati i na narednoj sjednici ovog doma.  

Šef Kluba Bošnjaka Doma naroda Jasmin Duvnjak (SDA) očekuje da će delegati pokazati političku zrelost i odgovornost prema trenutku, te podržati donošenje budžeta.



Duvnjak: Pokazati političku zrelost. Arhiv

- U ovoj situaciji (pandemija, migrantska kriza, posljedice zemljotresa u USK i dr.) bilo kakav politički avanturizam doveo bi u pitanje funkcioniranje FBiH i izvršavanje obaveza prema zdravstvenom sektoru, socijalnim i boračkim kategorijama, prema penzionerima, privredi i poljoprivredi, kantonima i općinama koji očekuju važnu finansijsku podršku sa nivoa Federacije. Sve u svemu, nije vrijeme za političke igrice i nadmudrivanja koja bi mogla najviše štete donijeti građanima – ističe Duvnjak.

S druge strane, delegat Zvonko Marić (SBB) upozorava da se nadvila opasnost mjere privremenog finansiranja do 31. marta, što je, tvrdi, samo životarenje.


Marić: To je veliki rizik. Arhiv

- Nema kapitalnih projekata. Nema ništa. To je veliki rizik. Mi u SBB-u razmišljamo na način šta će biti veća šteta, glasati za budžet ili ne. Principijelno ne bismo trebali glasati, ali s druge strane navodi nas mogućnost da smo potpuno dobronamjerni, da, ipak, otvorimo neku šansu, ali s tim da odmah krenemo u rebalans budžeta - ističe Marić. 


Kreditno zaduženje

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić kaže za „Avaz“ da je, što se tiče samog budžeta, očito da je on u značajnoj mjeri programiran na osnovu kreditnog zaduženja.



Hadžić: Može biti opasnost. Arhiv

- Ako bi se išlo na privremeno finansiranje, onda bi se u tom prvom periodu od prva tri mjeseca finansirali samo izdaci koji su bili u rangu prošlogodišnjih. Tako da se ne bi moglo pomagati privredi. U tom smjeru bi mogla biti opasnost - pojašnjava Hadžić.


Više putovanja, više plaće

- Iznio sam niz zamjerki na budžet. Prva se odnosi na izdvojenih 107 miliona KM za kancelarijski materijal. Zamislite i stavku od 2,8 miliona KM za putne troškove u vrijeme pandemije. Kao i to da će biti drastično povećane plaće u kabinetima dva potpredsjednika FBiH, Melike Mahmutbegović (SDA) i Milana Dunovića (DF), sa 389.000 na 520.000 KM, odnosno sa 381.000 na 518.000 KM – ističe Marić.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.