ČLAN PREDSJEDNIŠTVA

Komšić: Odazvat ću se pozivu Tužilaštva, mada nemam veze s ikonom

Potvrđeno je da će sva tri člana Predsjedništva BiH biti saslušana zbog afere ikona

Komšić: Ne znam kakve veze imam sa ikonom. Arhiv

A. Čengić

6.1.2021

Iz Tužilaštvu BiH danas je potvrđeno da će sva tri člana Predsjedništva BiH biti saslušana zbog afere ikona.

Ova institucija ranije je formirala predmet i vrše se provjere kako je ikona iz Ukrajine završila u rukama Milorada Dodika, a on ju je poklonio Sergeju Lavrovu, šefu diplomatije Rusije.

- U cilju provjera navoda u predmetu formiranom na temelju dopisa ministrice Bisere Turković, u javnosti poznatom kao predmet ‘Ikona’, kao što smo ranije objavili, formiran je predmet u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, u okviru kojeg se vrše provjere. U okviru navedenog predmeta provode se radnje i aktivnosti, kao i zahtjevi i prikupljanje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći, te će u okviru tog predmeta biti saslušan i veleposlanik BiH u Moskvi - naveli su iz Tužilaštva BiH za "Avaz".

Naglašeno je da će akteri posjete biti saslušani, kao i sva tri člana Predsjedništva. 

- Također, će se saslušati i sve osobe koje su sudjelovale u organiziranju ove posjete, kao i sva tri člana Predsjedništva BiH, zbog eventualnih propusta i dešavanja kojima je narušen ugled Bosne i Hercegovine - navedeno je.

Ove informacije komentirao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

- Odazvat ću se pozivu Tužilaštva BiH jer poštujem institucije države, mada iskreno ne znam kakve veze imam sa ikonom koju je Dodik poklonio u svoje ime - kaže Komšić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.