OTKRIVAMO

Afera "Respiratori": Šta je optuženi Fadil Novalić naredio sekretarici?

Hodžić na mail Ureda premijera dostavio ponudu pravnog lica "Srebrena malina", naslovljenu na kupca Vlada FBiH

Novalić, Solak i Hodžić: Tužilaštvo tvrdi da su radili zajedno. Sud BiH

Piše: Miralem Aščić

8.1.2021

Sud BiH potvrdio je 30.decembra optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera Federacije, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikreta Hodžića, vlasnika „Srebrene maline“, te dopremijerke FBiH Jelke Milićević.

Radi se o aferi "Respiratori" koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine u BiH, po cijeni od 10,5 miliona maraka. 

Nisu za upotrebu u invazivnom liječenju

U optužnici je naime, a što smo i objavili, jasno utvrđeno da "kupljena i isporučena medicinska oprema (respiratori, ACM812A) ne posjeduje ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata srednje i teške kliničke slike zbog oboljenja COVID-19, zbog čega se ne preporučuje njena primjena u jedinicama intenzivne terapije"

Odnosno, oni nisu namijenjeni za upotrebu u invazivnom liječenju, posebno za bolesnike s COVID-19 koji su u kritičnom stanju i kojima može trebati dugotrajna invazivna i visoko/niska ventilacija, stoji u optužnici.  

No, trojka Solak, Novalić i Hodžić, optuženi su i za nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine, u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Prema detaljima iz optužnice, tačnije tačke koja se odnosi na nabavku zaštitne opreme, optuženi Solak, odmah  nakon što je promijenjen sastav Federalnog štaba civilne zaštite i proširenog ovlaštenja u 21.30 sati, 25.marta 2020.godine, kontaktirao je Hodžića kako bi dostavio ponudu za prodaju zaštitne opreme.


Faksimil optužnice Tužilaštva BiH. Avaz

U optužnici je navedeno da je optuženi Solak prekoračio ovlaštenja jer započeo proceduru nabavke bez pokrenutog postupka javne nabavke.

Tužilaštvo tvrdi, da je po pozivu Solaka, Hodžić i postupio i već sutradan, tačnije 26.marta 2020.godine, mailom dostavio ponudu. Poslije toga, tada osumnjičeni, a danas optuženi, međusobnim kontaktima utvrđivali su cijenu i količinu zaštitne opreme. 

Tužioci tvrde da Novalić, koji, iako je znao da Vlada FBiH nije donijela odluku o pokretanju postupka javne nabavke, prekoračivši granice ovlaštenja, stupio u kontakt s Hodžićem. Istaknuto je da je 2.aprila 2020.godine, koristeći se pri tome dijelom službenog dokumenta Zavoda za javno zdravstvo FBiH - "Plan iskazanih potreba za zdravstvene ustanove u FBiH", koji je usvojen od Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH" naložio sekretarici u Uredu premijera da mailom dostavi Hodžiću zahtjev, u čijem tabelarnom prikazu su iskazane količine potreba sa pretpostavljenim cijenama, shodno raspoloživim sredstvima u budžetu i pripremi ponudu po dostavljenom dijelu dokumenta. U optužnici se navodi da je Hodžić  to i učinio.


Ponuda Solaku stigla na viber

Kako se dalje navodi, Hodžić je istog dana na mail Ureda premijera dostavio ponudu pravnog lica "Srebrena malina", naslovljenu na kupca Vlada FBiH sa iskazanom ukupnom cijenom od 2.900.000 KM, koju je formirao na osnovu dostavljenog plana, a koji je zatim H.G, direktor Ureda premijera dostavio putem aplikacije viber Solaku.

Tužilaštvo tvrdi da su zatim, kao pripadnici Udruženja, po osnovu prethodno osmišljenog plana, nakon nabavke respiratora, namjeravali realizirati i ovaj dio Plana, do čega nije došlo usljed nedostatka odobrenih sredstava FUCZ, u opisano vrijeme, a potom i istražnih aktivnosti nadležnih organa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.