STAVOVI

Amra Šabić-El-Rejes za „Avaz“: Bajden je posljednji voz za BiH

Tri najveća problema u BiH su – korupcija, korupcija i korupcija

A. Bajramović

Šabić-El-Rayess: Država i narod im nisu prioritet

Foto: Arhiv


Jedna od najutjecajnijih Bosanki u svijetu, profesorica s Columbia univerziteta u SAD Amra Šabić-El-Rejes (El-Rayess) kaže za „Avaz“ da su tri najveća problema u BiH – korupcija, korupcija i korupcija.  

Pred novom američkom administracijom mnogo je posla, ali očekuje da će biti dovoljno odlučnosti da se posveti i promjenama u BiH, gdje su korupcija, laži, nacionalizam i populizam već godinama uobičajena pojava.

Lično bogatstvo

- Dovoljno je za primjer navesti malverzacije u vezi s respiratorima u toku ove pandemije. Čak nijedna teška zdravstvena kriza, gdje su mnogi obični građani poželjeli pomoći drugima, nije uzdrmala korumpiranu elitu u BiH u njihovim nastojanjima da nastave zloupotrebljavati svoje položaje i sebe lično bogatiti. U tom kontekstu me ne iznenađuje ni da rješavanje migrantske krize na human i konstruktivan način nije prioritet našim političarima, jer im ni država ni narod, za koje su odgovorni, nisu prioritet – kaže profesorica Šabić-El-Rejesayess. 

Komentirajući najave odlaska aktuelnog i imenovanje novog visokog predstavnika u BiH, njemačkog političara Kristijana Šmita (Christian Schmidt), ona kaže da je Njemačka svjesna da je Bajden iz jedne posebne generacije američkih političara.

  • Amra Šabić-El-Rayess

    Amra Šabić-El-Rayess

    Foto: Arhiv


- Očekivati je da će SAD dominirati ili bar bitno utjecati na odluke koje će se ticati budućnosti BiH. Njemačka ne želi biti irelevantna u toj igri i kroz prisustvo njemačkog političara kao visokog predstavnika želi osigurati svoj status bitnog igrača u BiH. Očekivati je da će Bajden imati puno oštriji odnos prema Rusiji, a Njemačka želi da održi pozitivne odnose s Rusijom jer je njemačkoj ekonomiji bitan pristup plinu iz Rusije – ističe ona.

NATO prioritet

Ona očekuje da SAD, uprkos tome, preuzmu vodeću ulogu na Balkanu. 

- Ovo je trenutak koji naši političari - bar oni koji vide BiH kao jednu državu - moraju iskoristiti da osiguraju budućnost BiH. Članstvo u NATO-u nam treba biti prioritet, kao i gajenje diplomatskih relacija s administracijom predsjednika Bajdena. Ako propustimo ovu priliku, propustili smo posljednji voz za bolju budućnost – zaključuje.

Predsjedniku SAD uručit će knjigu

Knjiga “Mačka kojoj nikad nisam dala ime” Amre Šabić-El-Rejesprivlači sve veću pažnju američke čitalačke publike.  

Istinita priča s Amrinim sjećanjima iz Bihaća pod opsadom već je u nekoliko navrata, od različitih institucija, uključujući i „Malala fond“, koji vodi Malale Yousafzai, najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir, proglašena za najbolju u prošloj godini.

Trenutno je u finalnom izboru za jednu od najprestižnijih književnih nagrada u SAD. Amra nam otkriva da će je u svojim rukama imati i predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden).

- Predsjedniku Bajdenu će biti uručena preko jednog od mojih prijatelja u američkoj vladi. Ovo je moja lična diplomatija u ime BiH – ističe Šabić-El-Rejes.

NA VRH

Podijeli članak na