UMJETNICI

Zbog ljubavi prema ikonopisu Branislav je napustio i fakultet

Ovaj Bijeljinac srednju umjetničku školu za ikonopis završio je u Šapcu

Mnoga svoja djela je poklonio. Avaz

Piše: Lj. Ljubojević

7.1.2021

Branislav Šavija (40), vlasnik bijeljinske umjetničke radionice “Despot”, ikonopis je zavolio još kao desetogodišnjak, nakon susreta s beogradskim ikonopiscem Petrom Bilićem. 


Bio angažiran i van BiH

- Čak sam i fakultet napustio zbog ikonopisa. Jednostavno, zaljubio sam se u to i ljubav traje punih 19 godina. U Šapcu sam završio Srednju umjetničku školu za ikonopis. Rano sam se odvojio od kuće, sa 13 godina. Puno sam radio na području naše eparhije, a radio sam i u Švedskoj, u Geteborgu. Oslikavali smo pravoslavne crkve i u Hrvatskoj, Crnoj Gori - navodi Šavija.

Ikona je, kaže on, najneposrednije vezana za molitvu, liturgiju i kompletan život u crkvi. U pravoslavnim hramovima čovjek vjerujući osjeća snažno prisustvo Boga, a tome u velikoj mjeri doprinosi i postojanje ikona.


Branislav kraj jednog od svojih radova. Avaz

- Tokom 2020. godine, koja je protekla u znaku pandemije koronavirusa, uspio sam sa svojim saradnicima uraditi puno, sve do maja. Tada su počeli problemi s naplatom za urađene poslove, tako da smo morali sve obustaviti. Vjerujem da će se do ovog proljeća situacija smiriti i da će od marta stvari krenuti nabolje.



Radi na lipovom drvetu

Radili smo puno, a još radimo živopise za tri crkve u Americi, u Pensilvaniji i Teksasu. Riječ je o živopisima na platnima većih dimenzija. Ikone izrađujem na lipovom drvetu, dok ikonostase uglavnom radim na medijapanu. Kvalitetne akrilne boje za slikanje stižu nam iz uvoza, najčešće iz Grčke - ističe Šavija.

Cijena jedne ikone je od 350 do 400 KM. Brojne ikone iz svoje radionice poklonio je poznanicima i prijateljima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.