AVAZ SAZNAJE

COVAX tvrdi: Distribucija vakcina počet će u februaru i martu

Ukoliko WHO postigne sporazum sa proizvođačima "Pfizer" i "BioNTech" o osiguranju vakcina u ovom mjesecu, ova vrsta vakcine u vrlo ograničenim i skromnim količinama, mogla bi biti distribuirana do kraja januara

N. Ajnadžić
  • Pregovori su u toku

    Pregovori su u toku

    Foto: Avaz


Kako saznaje "Avaz", danas je održana online Informativna sesija o COVID-19 pandemiji na kojoj su učestvovali i generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus) kao i viši savjetnik generalnog direktora dr. Brus Ajlvard (Bruce Aylward).

Na sastanku, koji je trajao od 13.30 dati do 14.15 sati rečeno je da će distribucija vakcina u okviru COVAX mehanizma početi u prvom kvartalu tekuće godine, konkretno u februaru i martu.

Ukoliko WHO postigne sporazum sa proizvođačima "Pfizer" i "BioNTech" o osiguranju vakcina u ovom mjesecu, ova vrsta vakcine u vrlo ograničenim i skromnim količinama, mogla bi biti distribuirana do kraja januara. A pregovori su u toku.

COVAX mehanizam do sada ima potpisane ugovore sa "AstraZenecom", "Modernom", ali i sa još nekim proizvođačima čija vakcija također još nije prošla sva odobrenja i nema je na tržištu poput "Sanofija", "Novavaxa", te jedne velike indijske kompanije. U toku su i razgovori sa ruskim proizvođačem.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na