NAJSTARIJI TRENER U TUZLI

Ismet Kavgić ima 80 godina i još uvijek je u ringu

Imao sam u svojoj karijeri 426 mečeva, a posljednji je bio u Dortmundu 1973. godine, kaže Kavgić

Kavgić: Nije bilo lako postati prvotimac Slobode. E. Skokić

Piše: E. Skokić

8.1.2021

Ismet Kavgić je najstariji aktivni trener u Tuzli. Iako ima 80 godina, još uvijek vrijedno radi sa mladim naraštajima u Klubu borilačkih sportova „Flek Tom Cat“. Kako sam kaže, njegov život je boks.

Svijetli dani

- Od svoje 14 ili 15 godine sam aktivan u ovom sportu. Godinama sam branio „crveno-crne“ boje Slobode, a bio sam 13 puta prvak Bosne i Hercegovine u velter ili polusrednjoj kategoriji te 11 puta kapiten reprezentacije BiH. Imao sam u svojoj karijeri 426 mečeva, a posljednji je bio u Dortmundu 1973. godine - prisjeća se Kavgić svijetlih dana svoje sportske karijere. 

Nakon što je okačio rukavice o klin, nije se udaljavao od boksa i ringa. Odmah se stavio na raspolaganje Slobodi, gdje je niz godina radio kao trener.

- Ponavljam da je boks moja ljubav, dio mog života. Nisam poslije karijere otišao nekom stranputicom. Nastavio sam živjeti sportski i zbog toga sam i dan danas u odličnoj kondiciji. Ja kada radim s djecom oznojim se kao i oni. Kada radimo rukama na treningu oni ne mogu vjerovati da sa 80 godina tako mogu raditi. Malo su problem noge… Ostat ću, kako se ono kaže, u boksu dok god me noge nose – kaže Kavgić.

Pune dvorane

Tuzla je nekada živjela za boks. Gdje god je bio postavljen ring okupljalo se po više hiljada navijača… 

- Nema gdje nismo boksali. U domu Moša Pijade, današnjem BKC-u, u Kinu Radnik, stadionu Ekspres. Uvijek su stadioni i dvorane bili dupke puni. Sloboda je imala plejadu vrhunskih boksera. Sjećam se da sam trenirao i sa slavnim Marijanom Benešom, tu u sali osnovne škole Mejdan – kaže on.

Nije bilo lako postati prvotimac Slobode. Da biste obukli „crveno-crni“ dres, ističe on, morali ste predano i naporno raditi.

’Vukovi ringa’

Kavgić je ispričao kako su u njegovoj kategoriji bili „vukovi ringa“ Subotić, Atlagić, Došen… 

- Prvo sam morao dobiti njih ili biti u rangu sa njima kako bi stekao status prvotimca. No, uspio sam i ponosan sam na dane provedene u Slobodi. To je nezaboravan period života. Drugarstvo, druženje, borbe… Boks su s pravom zvali plemenita vještina. A danas… Meni se ovo ne sviđa, ove borbe na život ili smrt, zatvaranje u kaveze. Nema to veze sa sportom – zaključuje Ismet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.