DIPLOMATSKA POŠTA

Ambasador iz Moskve unio ikonu u BiH, nije je prijavio carini

Kad je u pitanju kulturno blago, na režimu dozvola je samo izvoz ovakvih dobara, dok za uvoz posebne dozvole nisu potrebne, kazao je Ratko Kovačević

Piše: N. Ajnadžić

8.1.2021

Samardžija: Krajem godine unio ikonu u Sarajevo. Avaz

Carinskoj službi BiH na aerodromu Sarajevo nije prijavljena ni za uvoz, niti za izvoz pozlaćena ikona, kazao je za "Avaz" Ratko Kovačević, načelnik odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Poklon Milorada Dodika

Riječ je o 300 godina staroj ikoni koja je predmet interesovanja više zemalja, a koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom ministaru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu. Podsjećamo, nakon što je Lavrov ikonu vratio u ambasadu BiH u Moskvi, istu je ambasador Željko Samardžija krajem godine unio u Sarajevo.

Ukrajina tvrdi da predstavlja njenu kulturnu baštinu.


Kulturno blago

- Inače, kad je u pitanju kulturno blago, na režimu dozvola je samo izvoz ovakvih dobara, dok za uvoz posebne dozvole nisu potrebne. S druge strane, diplomatska pošta ima poseban status i ista može biti posebno pregledana samo ako postoji opravdana sumnja da se u njoj nalazi nešto sporno, ali uz obavezno prisustvo ambasade čija je diplomatska pošiljka vlasništvo - objasnio je Kovačević.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.