RJEŠAVANJE SPORA

Ustavni sud BiH o zahtjevu 24 zastupnika: Odmah uzet u prioritetno pripremanje

Podnosioci zahtjeva smatraju da su vlasti RS ovim aktivnostima povrijedile Ustav BiH i pravo BiH da raspolaže državnom imovinom

Ustavni sud će odlučiti da li će zahtjev rješavati odvojeno ili zajedno. Arhiv

A. Čengić / N1

8.1.2021

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, njih 24, podnijeli su 28. decembra prošle godine zahtjev Ustavnom sudu BiH da se očituje oko rješavanja spora sa entitetom Republika Srpska koji je prouzrokovan donošenjem Odluka o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korištenje hidroelektrana (HE) "Buk Bijela", HE "Foča" i HE "Paunci" na rijeci Drini.

Podnosioci zahtjeva smatraju da su vlasti RS ovim aktivnostima povrijedile Ustav BiH i pravo BiH da raspolaže državnom imovinom. 

Smatraju da su navedenim aktivnostima prekršene i konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH kojima je utvrđeno da riječna voda i riječna korita predstavljaju “javno dobro” koje čini dio državne imovine (imovina države BiH).

Državna imovina ima poseban status

Parlamentarci podsjećaju da je Ustavni sud, u svojim prethodnim odlukama, utvrdio da državna imovina ima poseban status, te da predstavlja odraz državnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

-Predmet je primljen u Ustavni sud Bosne i Hercegovine 28. decembra 2020. godine (registrovan pod brojem U-16/20) i odmah je uzet u prioritetno pripremanje u skladu sa Pravilima Ustavnog suda BiH. Ustavni sud će u narednom periodu odlučiti da li će zahtjev za donošenje privremene mjere koji je podnesen u tom predmetu rješavati odvojeno ili zajedno sa donošenjem odluke o samom zahtjevu za ocjenu ustavnosti - naveli su za N1 iz Ustavnog suda BiH.

Stav Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine

Ranije je objavljen i stav Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine.

Radnje na realizaciji pomenutog, kao i svakog drugog sličnog projekta, morale bi biti utemeljene na važećim propisima Bosne i Hercegovine, uz poštivanje nadležnosti države Bosne i Hercegovine, te uključivanje u konkretne postupke njenih institucija - naveli su iz Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.