ANALIZA

Žestoka medijska i stranačka kampanja protiv glavne tužiteljice BiH: Zašto SDA po svaku cijenu želi ukloniti Gordanu Tadić

Tužiteljica Tadić je, prema SDA logici, počinila neoprostiv „grijeh“ zato što je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu i dobilo potvrđenu optužnicu u slučajevima „Respiratori“ i „Osmica“

Piše: Danijal Hadžović

8.1.2021

Gordana Tadić i Bakir Izetbegović. Avaz

Posljednjih mjeseci Tužilaštvo BiH, s glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić na čelu, pod žestokim je udarima i pritiscima medija bliskih SDA, ali se i njeni funkcioneri sve češće otvoreno uključuju u direktne napade. U tome prednjači predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović. Posljednja u nizu njegovih izjava u kojima se neprimjereno i nedopustivo miješa u nezavisni rad pravosudnih institucija je da „puno više vjeruje Sudu nego Tužilaštvu BiH“.  


Neometana pljačka

U svakoj ozbiljnoj demokratiji komentiranje rada pravosudnih institucija najviših predstavnika vlasti bilo bi protumačeno kao pritisak i crvena linija koju javnost ne bi tolerirala, te bi se takav lider suočio s vrlo neizvjesnom budućnošću.  

Naravno, današnja BiH, u kojoj optuženici, naprimjer, obnašaju funkcije premijera i šefova obavještajnih službi, daleko je od ozbiljne demokratije, pa su stoga i ovakve izjave odveć uobičajene.

No, izjava Izetbegovića između redova otkriva i mnogo zloćudniju poruku. Kakvu, shvatit ćete ako riječ „vjerujem“ iz njegove izjave zamijenite riječju „kontroliram“.

Osmica i respiratori

Naime, Tužilaštvo BiH danas je jedna od rijetkih institucija nad kojom SDA nema direktnu i suverenu kontrolu. Upravo ovoj činjenici možemo zahvaliti što su posljednjih mjeseci, nakon 30 godina neometane pljačke narodnog novca i tretiranja države kao stranačke sehare, napokon pokrenuti procesi protiv nekih od ključnih protagonista kriminala i korupcije pod okriljem SDA.  

Tužiteljica Tadić prema SDA je počinila „dva krupna grijeha“. Prvi je procesuiranje višemilionske korupcije u aferi „Respiratori“, blago rečeno sumnjive nabavke kineskih respiratora (za koje će se ispostaviti i da su neupotrebljivi), po deseterostruko većoj cijeni od tržišne.

Osim Fikreta Hodžića, malinara bliskog SDA koji je uvozio respiratore, optužnicom su obuhvaćeni i SDA-ov premijer Fadil Novalić i suspendirani šef Civilne zaštite Fahrudin Solak, a postoje i ozbiljne indicije da je iza čitavog „projekta“ stajala lično Sebija Izetbegović, supruga lidera SDA.

Drugi „veliki grijeh“ tužiteljice Tadić i Tužilaštva BiH jeste procesuiranje SDA-ovog čovjeka za prljave poslove, srednjoškolca na čelu OSA-e Osmana Mehmedagića, koji je zbog zloupotrebe svojih ovlaštenja u međuvremenu sakupio već dvije optužnice.

Montiranje opoziciji


Uzimajući ovo u obzir, nije potrebna naročito pamet da bi se shvatilo zbog čega je tužiteljica Tadić toliki trn u oku za vrhušku SDA i zbog čega ulažu silne napore ne bi li je kompromitirali s konačnim ciljem njenog potpunog uklanjanja.  

Smjena tužiteljice Tadić i popunjavanje Tužilaštva BiH lojalnim kadrovima, vodeće protagoniste SDA najprije bi osigurala od procesuiranja i odgovornosti za vlastita nedjela.

Drugo, uspostava dominantne kontrole nad cjelokupnim pravosuđem (Sud BiH očito kontroliraju preko predsjednika Ranka Debevca), rukovodstvu SDA osigurava ubojito oružje za sigurno vladanje kroz obračunavanje s političkom opozicijom preko prijetnji procesuiranjem ili montiranjem optužnica.

Upravo kroz jednu takvu dugogodišnju pravosudnu farsu prošao je lider SBB-a Fahrudin Radončić. Iako je na kraju oslobođen svih optužbi, zbog montirane optužnice tri je mjeseca proveo u pritvoru i suočio se sa žestokim udarom na sebe i svoju stranku.

Naravno, i drugi opozicioni lideri pokušavaju se „disciplinirati“ na sličan način, pa je tako, naprimjer, protiv lidera SDP-a Nermina Nikšića, kao i lidera NiP-a Elmedina Konakovića, podnesen čitav niz krivičnih prijava. Obojica su u svojim medijskim istupima otvoreno naglašavala kako smatraju da je ogromna većina njih došla iz SDA-ove kuhinje.

Unutrašnja pobuna

To je i razlog zašto SDA i njihovi medijski megafoni toliko jadikuju i liju suze nad sudbinom svog čovjeka, bivšeg državnog tužioca Bože Mihajlovića, koji je bio provjereni tužilački pendrek u ruci SDA. Mihajlović je u međuvremenu, zbog nesavjesnog rada u službi i nestanka novca iz blagajne koju je kontrolirao, osuđen prvostepeno na pet godina zatvora, ali je Drugostepeno vijeće Suda BiH poništilo tu presudu i prebacilo je na odlučivanje Općinskom sudu u Sarajevu.  

I, naravno, treći bitan motiv za preuzimanje Tužilaštva BiH jeste smirivanje unutrašnje pobune u SDA. Upravo je pad moći ove stranke potvrđen potopom na lokalnim izborima, doveo i do otvorenog bunta nekih od najugledniji članova, koji sada otvoreno dižu glas protiv samovoljne i destruktivne politike bračnog para.

Sa suverenom kontrolom nad pravosuđem i pobunjenici u vlastitim redovima imat će manje hrabrosti da „podižu glavu“. Nad njima bi, naime, permanentno visila prijetnja mogućeg sudskog progona.

U ovom smislu posebno je indikativno da je protiv Semira Efendića, načelnika općine Novi Grad koji je otvoreno kritizirao način na koji Izetbegović vodi stranku, optužnica za saobraćajnu nesreću potvrđena svega tri mjeseca prije izbora i čak dvije i po godine nakon saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao.

Dakle, smjenom tužiteljice Tadić i stavljanjem Tužilaštva BiH pod svoju kontrolu, trenutni „nemirni snovi“ Izetbegovića preko noći bi ponovo mogli postati slatki.

Izetbegovićeva opasna demagogija i lažni patriotizam

U skladu s već uhodanom praksom da svoje uske i najčešće prljave stranačke igrarije podmeću kao vitalnu borbu za Bosnu i Hercegovinu i bošnjački narod, Izetbegović je na kartu nacionalizma igrao i u slučaju afere "Respiratori". Tako je, aludirajući na nacionalnost Tadić, a savršeno u skladu s čuvenom izrekom Semjuela Džonsona (Samuel Johnson) da je "patriotizam posljednje utočište hulja", lider SDA istragu o respiratornom kriminalu i pljački narodnog novca u vrijeme pandemije proglasio nastavkom "udara Tužilaštva BiH na Bošnjake". 

Panika zbog presude Vesni Švancer

Dodatnu paniku u vrhu SDA će sigurno izazvati i presuda Vesni Švancer, bivšoj potpredsjednici Zastupničkog doma FBiH, koja je zbog 11.500 KM pravosnažno osuđena na čak dvije godine i mjesec zatvora. 

Koliko će onda, kakve li simbolike, ako se dokaže njihova krivica, zatvora dobiti Novalić, Solak, Hodžić i drugi optuženi za utvrđenu respiratorsku štetu od 10,5 miliona KM i nabavku zaštitne opreme u iznosu od 2,9 miliona KM, što je ukupno 13,4 miliona KM.

Ugrožena hobotnica pod kontrolom SDA

Poseban izvor žestokih napada SDA na tužiteljicu Tadić jeste njena beskompromisna borba protiv visoke korupcije, gdje su u njenom mandatu već potvrđene optužnice i vode se sudski procesi protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića, bivšeg glavnog tužioca Gorana Salihovića, njegovog bivšeg zamjenika Bože Mihajlovića, direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, glavnog inspektora SIPA-e Vahidina Šahinpašića. 

Svi pobrojani bliski su vrhu SDA i činili su i čine svojevrsnu obavještajno–tužilačko–policijsku hobotnicu preko koje su kontrolirani Tužilaštvo BiH, SIPA-u i OSA-u, a preko njih i procesi i obračuni s političkim oponentima i unutrašnjim pobunjenicima u SDA.

Traje hajka portala bliskog Izetbegoviću

Portal SB objavio je jučer tekst u kojem se tvrdi da tužiteljica Tadić, tobože, sprema pritvaranje članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića zbog slučaj „Ikona“.


Faksimili tekstova koji su posljednjih dana objavljeni na portalu SB: Gotovo svaki dan naslovi kojima se vrši pritisak na tužiteljicu Tadić. Printscreen

Opće je poznato da, iako je Tužilaštvo najavilo da će ih pozvati, Komšić i Džaferović nisu ni na koji način učestvovali u aferi, nisu se čak ni sreli sa Sergejem Lavrovom niti su poklonili niti primili spornu ikonu te da u vezi s cijelim slučajem mogu biti pozvani samo kao svjedoci.

No, ni to nije spriječilo portal, čiji su skriveni urednici i politički pokrovitelji porodica Izetbegović i Osmica, da nastavi s medijskom hajkom protiv Tužilaštva. Naprotiv, to je upravo još jedan dokaz da se radi o smišljenom medijsko-političkom progonu u okviru kojeg je, samo u posljednjih nekoliko dana, objavljeno niz članaka čija je meta tužiteljica Tadić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.