EKSKLUZIVNO

Abdulah Sidran za "Avaz" nakon izlaska iz bolnice: Prošao sam kroz tunel između života i smrti

Neizmjerno sam sretan što su me spasili genijalci iz Opće bolnice, kazao Sidran

Fuad Mustafić

Sidran napustio bolnicu

Foto: Facebook


Akademik i ugledni bh. književnik Abdulah Sidran nakon što je izašao iz Opće bolnice gdje se mjesec liječio od koronavirusa, u izjavi za „Dnevni avaz“  ukratko je ispričao kako se trenutno osjeća te objasnio kako je tekao njegov oporavak.

Posebno se zahvalio ljekarima

- Ja sam danas završio sve po procedurama obavezne faze liječenja od COVID-a. Smatralo se da je preostali dio jednako važan, a koji se sastoji od vježbe disanja, odnosno od osposobljavanja drugih tjelesnih funkcija, odnosno što se stručno zove "vertikalizacija pacijenta" nakon dugoga ležanja. To traje veoma dugo nekada i po dva-tri mjeseca. Ja sam sada u toj fazi - objašnjava Sidran.

Posebno se zahvalio ljekarima i cijelom medicinskom osoblju Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", koji su mu, kako kaže spasili život. 

  • Abdulah Sidran prilikom izlaska iz bolnice

    Abdulah Sidran prilikom izlaska iz bolnice

    Foto: Facebook


- Neizmjerno sam sretan što su me spasili genijalci iz Opće bolnice i sve to osoblje koje je nevjerovatno, i koliko god ih budete hvalili kao današnje heroje s prve linije, budite sigurni da u tim hvalama ne možete pretjerati. To vam ja garantujem kao ja, koji sam prošao kroz tunel između života i smrti pa se vratio ovamo među ljude, da vidim šta mogu  još biti ljudima biti od koristi - kazao je Sidran za "Avaz". 

Ne može samostalno disati

Kada je u pitanju njegovo trenutno zdravstveno stanje, književnik Sidran kaže da i dalje ne može samostalno disati.

- Još uvijek za disanje moram koristiti kao pripomoć kisik-masku. Ono što mi iz aparata dodaje su potrebne količine kiseonika, onda kad osjećam da mi nedostaju. To je osnovni postkovidni problem, odnosno da se pluća koja su bila napadnuta, vrate u normalnu funkciju jer su bila apsolutno izvan sposobnosti da sama dišu - kazao je Sidran.

Više o temi Abdulah Sidran

NA VRH

Podijeli članak na