REAKCIJE

Klub Bošnjaka o izboru predsjednika OV Stolac: I načelnik i predsjedavajući vijeća su Hrvati

Klub Bošnjaka najavio je da će o svemu ovome obavijestiti domaće i međunarodne institucije

Stolac. Avaz

Fu. M. / Fena

8.1.2021

Klub Bošnjaka u Općinskom vijeću Stolac smatra kako su prilikom izbora rukovodstva Općinskog vijeća Stolac prekršene odredbe Ustava Federacije BiH.

- Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Stolac biralo se rukovodstvo, predsjednik i potpredsjednik Vijeća. Poznavajući politiku vladajućeg HDZ-a nije nas posebno iznenadilo da su vijećnici koji dolaze iz političkih stranaka hrvatskog političkog bloka, zajedno s vijećnikom SNSD-a, preglasavanjem vijećnika Bošnjaka, usvojili odluku da se Bošnjak ne imenuje za predsjednika Općinskog vijeća, već da rukovođenje Vijećem obavlja potpredsjednik Vijeća koji dolazi iz reda hrvatskog naroda", priopćio je Klub Bošnjaka.

Nasilna brojčana prednost

U saopćenju se podsjeća da je Ustavom Federacije BiH utvrđeno da predsjednik općinskog vijeća u višenacionalnim općinama kakva je i općina Stolac, mora biti iz reda drugog konstitutivnog naroda u odnosu na onaj iz koga je izabran načelnik općine.

- Međutim, vladajući HDZ ni takve argumente ne uvažava. Njima Ustav FBiH nije temelj pravnog poretka ove države. HDZ-u općine Stolac nije dovoljno ono što su uradili Bošnjacima, svojim komšijama, u proteklom ratu, već i sada, u mirnodopskim uvjetima, nastavljaju s politikom koja se temelji na neuvažavanju i diskriminaciji Bošnjaka koristeći svoju, nasilno stvorenu brojčanu prednost u strukturi stanovnika općine kao osnovu i instrument u izbornom procesu - navodi se dalje u saopćenju.

Zakonski mehanizmi

Klub Bošnjaka najavio je da će o svemu ovome obavijestiti domaće i međunarodne institucije te da će poduzeti sve raspoložive zakonske mehanizme kako bi osporio donesenu odluku.

- Koristimo priliku da još jednom naglasimo da ćemo mi, politički predstavnici Bošnjaka u Općinskom vijeću Stolac, nastaviti s političkom borbom s krajnjim ciljem uspostavljanja ravnopravnih, na zakonu utemeljenih pariteta učešća u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u općini Stolac, te u tom smislu ravnopravnosti u raspodjeli općinskih budžetskih sredstava, zapošljavanju i slično", stoji na kraju priopćenja za javnost Kluba Bošnjaka u Općinskom vijeću Stolac.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.