BIH ČEKA ISPORUKU

Broj zaraženih ponovo raste: Dok se čeka vakcina, strah od trećeg vala

Prepušteni smo na isporuku na osnovu samilosti, kaže dr. Avdić

Piše: M. Smajkić

9.1.2021

U Evropi milioni već vakcinisani, BiH i dalje na čekanju. Arhiv

Evropska komisija jučer je predložila državama članicama kupovinu dodatnih 200 miliona doza “BioNTechovih” i “Pfizerovih” vakcina, s mogućnošću nabavke dodatnih 100 miliona, čime se udvostručuje broj doza naručenih od tih proizvođača.

Bez koordinacije

U BiH će prvi kontingent vakcina protiv COVID-19 , naručenih putem COVAX mehanizma, stići krajem ovog ili početkom narednog mjeseca. To u cijeloj priči predstavlja pomak, ali nedovoljan, s obzirom na veliki broj nepoznanica te činjenicu da se još ništa ne događa kada je riječ o direktnoj nabavci od proizvođača. 

To posebno frustrira ljekare, koji su nadležnih zatražili hitnu nabavku vakcina, ali i zahtijevali sastanke sa svim predstavnicima vlasti.

Dr. Nermin Avdić, epidemiolog i direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK, kaže da je državni nivo potpuno zakazao.

- Prebacivanje nadležnosti na niže nivoe vlasti je skidanje odgovornosti. Nemamo dobru koordinaciju i prepušteni smo isporuci vakcine na osnovu samilosti. Uu ovom trenutku niko ne zna ništa, ni kada će tačno doći, ni od kojeg proizvođača, ni koje količine. Šta znači ako stigne 10.000 doza? Ovaj proces zahtijeva dobru i stručnu koordinaciju, a nje nema - podvlači on.


Dr. Jurić: Moćnije zemlje. Avaz

Dr. Andrea Jurić, epidemiologinja i direktor ZJZ ZHK, podsjeća kako je najavljivano da će vakcine stići najesen, potom u decembru, a sada se spominju kraj januara i početak februara.

- Činjenica je da vakcine nema. Jeste naručena putem COVAX-a, gdje sudjeluje velik broj zemalja i znamo da je isporuka sukcesivna. No, nismo sigurni koliko doza stiže i da li će prve količine biti dovoljne da vakcinišemo sve zdravstvene radnike.

Svi se jagme za vakcinu, moćnije zemlje žele veće količine i kad pogledate trenutnu situaciju, na sceni je masovna vakcinacija, a mi smo dosta daleko od toga. Istina, nismo jedini koji imaju taj problem, ne amnestiram nikoga, ali je situacija takva - objašnjava dr. Jurić.

Sticanje imuniteta

A da pandemija koronavirusa ne jenjava pokazuju i svakodnevni podaci o broju oboljelih, kako u cijelom svijetu tako i u našoj zemlji. Na to je upozorio i ugledni naučnik s Goethe-Instituta u Frankfurtu Ivan Đikić, koji je naveo da stiže treći vak i da se širom EU očekuje pogoršanje situacije tokom ovog i narednog mjeseca. 

Đikić je medijima kazao da posebno zabrinjava pojava nekoliko novih sojeva brže širećih virusa koji mogu zatrpati i opteretiti zdravstveni sistem mnogo brže nego originalni sojevi.

Upozorio je i da vakcinisanje u prva dva mjeseca ove godine neće imati neki značaj, jer se imunitet stječe tek pet do šest sedmica nakon vakcinacije.


Ko su prioriteti

Dr. Avdić: Skidanje odgovornosti. Avaz

Iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo jučer su za naš list kazali da će u prvom kontingentu, najvjerovatnije, stići minimalne količine vakcina jer je potražnja velika. 

- Timovi za cijepljenje su u fazi formiranja, kao i spisak kandidata za cijepljenje. Prema planu, najprije će se cijepiti prioritetne skupine u koje spadaju zdravstveni radnici i pomoćno osoblje u zdravstvenim ustanovama, osobe starije od 65 godina u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje i njegovatelji, osobe s hroničnim bolestima starije od 60 godina i osobe zaposlene u značajnim javnim službama poput obrazovanja, policije i slično - kazali su iz ZJZ FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.