PREDSJEDNIK SBB-A

Radončić: Nakon 30 godina, mogu otkriti tajnu vezu za Azema

Intervju s Azemom Vlasijem koji je urađen preko advokata, shvaćen je kao teška bruka za Miloševićeve sigurnosne snage, bruka za KOS, policiju i stražarske službe

Piše: E. T.

9.1.2021

Radončić i Vlasi: Političke žrtve. Avaz

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić oglasio se na svom Facebook profilu. 

Njegov komentar prenosimo u cjelosti: 

- Današnji intervju Azema Vlasija, poznatog kosovskog političara i advokata, “Dnevnom avazu”, ponovo je podsjetio bh. javnost na njega, kao veoma važnu ličnost jugoslovenskog raspleta. I, jednu od prvih velikih političkih žrtava Miloševićevog zločinačkog režima.


Njega je, da podsjetim, “balkanski kasapin” stavio u veoma strogi jednogodišnji zatvor. Uz neviđenu harangu, optužen je za albanski separatizam, razbijanja Jugoslavije, organiziranja više hiljada kosovskih rudara, koji su se bili zatvorili u duboke jame tražeći njegovo puštanje na slobodu i niz drugih teških navodnih krivičnih djela.


Naslovna strana "Danasa" 27. marta 1990. godine: Intervju s Azemom Vlasijem je bio svjetski ekskluziv. Arhiv

U kultnom zagrebačkom “Danasu”, sedmičnom magazinu koji se tada štampao u tiražima i do 300.000 primjeraka, uspio sam da objavim intervju sa njim 27. marta 1990. godine. I to, iz strogo čuvanog zatvora.


Bio je to svjetski ekskluziv.


Nakon toga, očekivano, jer novinarske slobode tada i nisu bile na nivou današnjih, priveden sam u policiju da otkrijem kako sam uspio ući u njegovu ćeliju, ko me je pustio, ko je bio organizator itd.


Naravno, kao i mnoge kolege u sličnim situacijama, ništa nisam rekao.


Međutim, nakon 30 godina, mogu otkriti tajnu kako je nastao taj čuveni intervju.


Rajko Danilović, jedan od najpoznatijih beogradskih advokata i vrsni intelektualac koji je branio mnoge političke zatvorenike u bivšoj Jugoslaviji, bio je i Vlasijev odvjetnik.


Sa njim sam dogovorio da Azemu, krijući od stražara, dostavi moja pitanja sakrivena u advokatskim dokumentima, a da on, Azem, u narednim danima, rukom napiše svoje odgovore.


I, opet preko Danilovića, iste vrati do mene. Uz pomoć Nadire Vlasi, Azemove supruge i veoma poznate novinarke tadašnjeg zagrebačkog “Vjesnika”, odgovori su stigli do mene i ja sam ih, u njihovom stanu, preuzeo u Prištini.


Intervju je telefaxom odmah iz Prištine, upućen redakciji “Danasa”. Svi su ga svjetski mediji prenijeli!


Ovo je shvaćeno kao teška bruka za Miloševićeve sigurnosne snage, bruka za KOS, policiju i stražarske službe.


Dodatno, mene su četnički mediji proglasili izdajnikom, i separatistickim promotorom i saučesnikom.

Podnijeta je i krivična prijava zbog moje pomoći u razbijanju Jugoslavije!?

Te su traume ostale iza nas, a ja sam nastavio pisanje protiv Miloševićeve politike. Vlasi je prešao u advokate.


Izjava Azema Vlasija za "Dnevni avaz" 26. januara 2016. godine: Nedopustiva politička optužnica. Arhiv

Ipak, kako to u životu često biva i Azem se poslije 25 godina od svog uhićenja, našao u situaciji da me javno brani i pruža moralnu podršku.


Kao advokat, on je 26. januara 2016. godine, moj proces u Sarajevu, direktno nazvao nedopustivom političkom optužnicom i dao je više drugih elaboracija u u istom smislu.


Stoga mi danas djeluju otužnim političari i novinari moje generacije - koji su tada sramno šutjeli ili su, čak, podržavali Miloševića - koji stupidno pokušavaju falsificirati moju predratnu, ratnu i poslijeratnu prošlost u svojim žutim portalima.

NAKON 30 GODINA, MOGU OTKRITI TAJNU VEZANU ZA AZEMA Današnji intervju Azema Vlasija, poznatog kosovskog političara i...

Objavljuje Fahrudin RadončićSubota, 9. siječnja 2021.
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.