BOSANSKA GRADIŠKA

Troškovi uništavanja infektivnog otpada povećani 12 puta zbog koronavirusa

Sada na mjesečnom nivou za uništavanje infektivnog otpada izdvajamo 35 hiljada konvertibilnih maraka, što je bilo recimo dovoljno za cijelu 2019. godinu, rekao je direktor bolnice dr. Rajko Dodik

Bolnica u Bosanskoj Gradišci. Arhiv

Piše: B. Grgić

10.1.2021

Bolnica u Bosanskoj Gradišci, koja obuhvata pacijente iz Bosanske Gradiške, Bosanske Dubice, Srpca i manjim dijelom iz Kostajnice i Laktaša, suočena je posljednjih mjeseci sa povećanim troškovima direktno izazvanih pandemijom koronavirusa. 

U bolnici su formirana dva Covid odjeljenja, a u te svrhe postavljeno je i nekoliko kontejnera, koji služe za trijažu pacijenata i administrativne usluge.

Direktor bolnice dr. Rajko Dodik kaže da su troškovi uvećani višestruko u odnosu na vrijeme prije pandemije.

- Došlo je do enormne potrošnje antibiotika i kiseonika. Uništavanje infektivnog otpada nam pravi najveće finansijske izdatke. Sada na mjesečnom nivou za uništavanje infektivnog otpada izdvajamo 35 hiljada konvertibilnih maraka, što je bilo recimo dovoljno za cijelu 2019. godin -, rekao je Dodik.


Dr. Rajko Dodik: Došlo je do enormne potrošnje antibiotika i kiseonika. Arhiv

U bolnici, koja zapošljava 370 radnika, koronom je do sada bilo zaraženo 130 zaposlenih. Direktor Dodik vjeruje da je taj broj i veći s obzirom na činjenicu da je sigurno jedan broj zaposlenih prebolovao koronu bez izraženih simptoma. Zbog toga je nakon nabavke nove količine seroloških testova akcenat dat upravo na testiranje zdravstvenih radnika.

Iz ove ustanove informišu da situacija nije alarmantna, ali da treba poštovati preporučene mjere preventive, s obzirom na činjenicu da je u januaru veliki broj vjerskih praznika i da je pojačana fluktuacija ljudi preko graničnog prijelaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.