UPALJEN METEOALARM

Upozorenja: Stižu debeli minusi, najavljen novi snijeg do 20 centimetara

Stručnjaci preporučuju slojevito oblačenje, a vozači se pozivaju na maksimalan oprez zbog poledica

Upaljen meteoalarm. Avaz

Piše: N. Aj.

10.1.2021

Danas je u našoj zemlji prijepodne bilo oblačno vrijeme sa snijegom u većem dijelu Bosne.

Temperature u jutarnjim satima pretežno su ispod nule, a stručnjaci savjetuju slojevito oblačenje, kao i reduciranje boravka na otvorenom.


Babin dol Bjelašnica. Avaz

I tokom dana u Bosni temeperature neće ići iznad 0. Trenutno je na Bjelašnici minus 6 stepeni, a u Sarajevu minus 2 stepena. U Zenici i u Livnu temperatura iznosi minus 1 stepen, dok je na jugu zemlje znatno toplije. Tako je u Mostaru izmjereno 7 stepeni, a u Neumu 8.

Prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, tokom dana će preovladavati oblačno vrijeme sa kišom Hercegovini i snijegom u Bosni.

Očekivana visina novog snježnog pokrivača, u većini područja, između 2 i 10 centimetara, a na planinama do 20 centimetara.


Selo Lukavac. Avaz

Međutim, na Bjelašnici je izmjereno čak 169 centimetara snježnog pokrivača. To je istovremeno izazvalo probleme u okolnim selima poput Umoljana i Lukavca gdje su stanovnici privremeno bili odsječeni. Ali su u međuvremenu putevi očišćeni.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od bit će od minus 2 do 3 stepena, na jugu od 5 do 9 stepeni.

Vozači se pozivaju na maksimalan oprez zbog poledica na ulicama.

Put od Pala prema Jahorini. Čitalac

I sutra se u BiH očekuje oblačno vrijeme. U Bosni sa slabim snijegom, a u Hercegovini povremeno i ponegdje sa slabom kišom.

Jutarnja temperatura od minus 7 do minus 1 stepen, na jugu od 1 do 6 stepeni, dok će dnevna temperatura iznositi od minus 4 do 1 stepen, na jugu od 4 do 8 stepeni.

Čitaoci javljaju da u Petrovcu snijeg "pada kao lud", ali da su ulice za sada prohodne. Poslali su nam i fotografije s puta od Pala prema Jahorini, kao i iz Oštrelja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.