STAVOVI

Bjelica-Šagovnović: Radončić je jedini istinski želio riješiti problem migrantske krize

Znamo da je jedan od razlog zbog kojih je on dao ostavku upravo to da nije bilo podrške da se uhvati ukoštac sa stvarnim problemima i da se ti problemi riješe

Bjelica- Šagovnović: Od Džaferovića i Turković nije bilo podrške njegovom planu. Screenshot

A. J. / N1

11.1.2021

Novinarka Sanja Bjelica-Šagovnović komentirala je jutros u emisiji Novi dan televizije N1 problem migrantske krize u BiH.

Ona je tom prilikom istakla da su žalosne slike i scene koje viđamo posljednjih dana kada je u pitanju migrantska kriza i kada su u pitanju migranti. Navela je da je riječ o nehumanim uslovima, neljudskim za migrante.

- Na minusima, kiši, snijegu, vjetru, pod vedrim nebom. Užasne slike, da srce pukne čovjeku kada to vidi. Međutim, kada je u pitanju migrantska kriza, definitivno je da ne postoji jedinstven stav, da ne postoji strategija kako će se ona riješiti, ako se sjetimo samo nekoliko mjeseci unazad, krajem osmog mjeseca prošle godine, da je bivši ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić, koji je zaista po mom mišljenju istinski želio riješiti i bio se uhvatio u koštac da riješi pitanje migranata i migrantske krize u BiH. Znamo da je jedan od razlog zbog kojih je on dao ostavku upravo bilo to da nije bilo podrške da se uhvati ukoštac sa stvarnim problemima i da se ti problemi riješe. Također znamo i od koga je nije bilo, iz Predjedništva BiH, od gospodina Džaferovića, od ministrice spoljnih poslova Bisere Turković, da nije bilo podrške njegovom planu, da prije svega znamo ko se nalazi u državi, ko su ti ljudi, da se identifikuju ti ljudi, da se izvrši deportacija i da se počinju rješavati problemi - rekla je Bjelica-Šagovnović.



Bjelica-Šagovnović u emisiji Novi dan. Screenshot

Istakla je da BiH zaista nije kadra i da ima previše svojih problema da sama riješi ovaj problem.


- Krajnje je nekorektno i nepošteno od zapadnih zamalja koji su pozvali te ljude i bili im otvorili vrata da se sada odnose ovako, ostave BiH u ovako teškoj situaciji da sa 7.000 ljudi ne znamo šta ćemo i ne možemo riješiti njihova pitanja. Međunarodne organizacije se trebaju uključiti također, ali se na nivou BiH mora postići dogovor i napraviti strategija kako riješiti to pitanje, pitanje granice i pitanje migranata. Ovo je grozna situacija, nije korektno ni prema BiH, nismo kadri boriti se ni sa svojim problemima, ni finansijski niti bilo kako drugo - navela je Bjelica-Šagovnović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.